Nog bijna dagelijks contact met opgevangen gezin Oekraïne

Bijna dagelijks heeft Jan Krapels nog contact met de familie Pogribnyy uit Oekraïne. Jan en zijn vrouw vingen moeder en dochter Valentyna en Miroslava vorig jaar op in zijn woning in Maastricht. Ze verbleven er acht maanden. Vader en echtgenoot Artem bleef achter in het thuisland.
Nu de oorlog een jaar oud is, blikken we terug op die periode.

Thema Maastricht

Artem is kunstschilder en maakte in die periode schilderijen met Maastricht veelal als inspiratiebron. Zijn dochter maakte foto's van de stad waarna vader Artem deze verwerkte in zijn schilderijen. De kunstwerken werden vervolgens richting Maastricht vervoerd waar ze verkocht werden.

Schilderijen met unieke nummers

Omdat nog niet alle schilderijen verkocht zijn, zijn de kunstwerken nu te zien in Galerie 043 in Maastricht. Ook één van de favoriete schilderijen van Jan Krapels hangt daar. "Je ziet heel duidelijk het stadhuis van de stad. Het werk is misschien wat somber qua kleur, maar dat past natuurlijk wel bij het verhaal erachter. Op elk schilderij vind je ook een titel en een nummer. Het nummer geeft aan op welke dag van de oorlog het werk gemaakt is. Dit werk is bijvoorbeeld op de dag gemaakt toen de oorlog 226 dagen oud was."

Opbrengst

De expositie vorig jaar heeft zo'n 30.000 euro opgebracht. Tachtig procent van de opbrengst gaat naar de familie zelf. Twintig procent gaat naar Stichting de Vierkante Cirkel die spullen inzamelt voor de mensen in Oekraïne.