Corona geen excuus voor eindexamenleerlingen dit jaar

De corona-zelftest is sinds deze week niet langer nodig © iStock
Eindexamenleerlingen hoeven dit jaar niet op een coulanceregeling te rekenen. Twee jaar lang konden leerlingen die eindexamen deden vakken overdoen, maar dat zit er dit jaar niet meer in.
De onderwijsinstellingen hebben dat te horen gekregen van Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

Naweeën

Omdat er dit schooljaar geen coronabeperkingen meer waren zoals online onderwijs, vindt de minister de regeling niet meer nodig. Onderwijsinstellingen hadden daar wel op gehoopt. "Het gaat wel om leerlingen die misschien de naweeën van corona nog ondervinden, dus een extra herkansingsmogelijkheid had ik wel eerlijk gevonden", zegt Ron Bonekamp, bestuursvoorzitter van de Stichting Onderwijs Parkstad Limburg (SOPL).

Geen maatregelen meer

Wel is hij blij dat alle maatregelen zoals testen en isolatie, voorbij zijn. Het OMT adviseerde het kabinet deze week corona als endemisch te beschouwen, net zoals bijvoorbeeld griep. Thuis blijven onder het mom van corona is er daardoor niet meer bij. "Na de Carnaval is er altijd wel een opleving aan ziekmeldingen, maar daar zal corona nog maar heel beperkt een reden voor zijn", hoopt Bonekamp.

Teststraten dicht

De beide Limburgse GGD's laten weten dat de meeste teststraten de komende weken worden gesloten. Enkele blijven in een zogenaamde 'waakstand', zodat de GGD snel kan opschalen mocht dat nodig zijn. Wel zeggen de GGD's het definitieve besluit van het kabinet nog even af te wachten. De verwachting is dat minister Kuipers van Volksgezondheid het OMT-advies over zal nemen.