Landgravenaar opgepakt voor racistische projecties

De projecties op de Erasmusbrug waren rechtstreeks op televisie te zien © Beeld: NOS
Een man uit Landgraaf zit vast voor de racistische laserprojecties op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de jaarwisseling.
Behalve de 34-jarige Limburger is ook een 24-jarige man uit Zwijndrecht aangehouden, meldt de politie vrijdag.

Onderzoek

Op de Erasmusbrug werden tijdens oud en nieuw leuzen als 'White Lives Matter' en 'Een vrolijk blank 2023' geprojecteerd met een laser. Beelden daarvan waren rechtstreeks op televisie te zien en wekten alom afkeuring op. De politie begon meteen met een onderzoek naar onder meer de projector die werd gebruikt. Ook werd het internet afgespeurd naar berichten uit neonazistische groeperingen, waarbij de twee verdachten in beeld kwamen.
In de woningen van de politie nam de politie computers en gegevensdragers in beslag. Daarnaast vonden agenten bij de verdachten een kruisboog en onderdelen van wapens die met een 3d-printer zijn gemaakt.

Eindhoven

De Landgravenaar wordt ook verdacht van projecties tijdens carnaval op het stadhuis van Eindhoven. Daar werden teksten als 'Houd Lampegat Blank' getoond. De man uit Zwijndrecht is volgens de politie ook betrokken bij een projectie op het gemeentehuis van Alkmaar.

Venlo

De White Lives Matter-projectie op het UWV-kantoor in Venlo in december wordt in de politieverklaring niet genoemd. Volgens onderzoekers zou ook daar deze (of eventueel een andere, even oude) Limburger achter zitten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.