Stremming Julianakanaal kost schippers duizenden euro's

Om de verzakte damwand te repareren, legt Rijkswaterstaat een nooddam aan © Track 88
De afsluiting van het Juliakanaal door problemen bij een volgelopen bouwput bij Obbicht kost schippers, afhankelijk van hun lading, al snel 1000 tot 8000 euro per dag.
Dat komt omdat sommigen moeten omvaren via Antwerpen en dat kost twee dagen extra vaartijd.

Zuur

Dat zegt Nico Evens, regio coördinator zuid van Koninklijke Binnenvaart Nederland. "Op dat traject heb je schepen met ladingen van 500 ton tot wel 4.000 ton. Een dag varen kost je ongeveer 2 euro per ton. We kunnen dat nergens verhalen want omzetverlies wordt op jaarbasis bekeken en dan zal het net te weinig zijn. Maar zuur is het natuurlijk wel."

Chemelot

Het gaat dan wel alleen om schepen die bijvoorbeeld vanuit Luik naar Duisburg moeten, noordelijk in het Roergebied. Of schepen die vanuit Amsterdam hun lading voor bijvoorbeeld Chemelot in Stein moeten lossen, waar veel ammoniak naar toe gaat.

Verbreding

De afsluiting is een gevolg van een probleem bij de verbreding van het Julianakanaal om de vaarroute geschikt te maken voor grotere schepen. Tussen Obbicht en Berg werd in november s een deel van het kanaal met damwanden drooggelegd om van daaruit het kanaal dieper en breder te maken. Nu is er water onder de damwand doorgekomen, waardoor de bouwkuip is volgelopen. Werknemers van de aannemer konden op tijd met hun materiaal de vollopende kuip verlaten.

Onderzoek

Rijkswaterstaat is nu samen met de aannemer een onderzoek begonnen, en probeert het kanaal zo snel mogelijk weer vrij te maken. Op 2 maart moet de route weer bevaarbaar zijn. "Dat is heel vervelend, maar we werken met man en macht aan het dichten van het lek", zegt Renske Hamming van Rijkswaterstaat. "En we willen eerst natuurlijk goed onderzoek doen over wat er nou precies is gebeurd."

Snelheid schepen

Volgens Nico Evens van Koninklijke Binnenvaart Nederland is eerder al duidelijk geworden dat het geen eenvoudige klus is. "We hebben wel wat discussie gehad over de snelheid van het scheepvaartverkeer ten tijde van de werkzaamheden", zegt Nico Evens. "De aannemer had gevraagd of schepen er met drie kilometer per uur willen passeren, maar dat is technische onhaalbaar voor de meeste schepen. Dus er wordt daar sneller gevaren."

Risico's

Ook was er volgens Evens tijdens de aanbesteding van de klus één aannemer die aangaf dat het kanaal eigenlijk een jaar dicht had gemoeten voor de werkzaamheden. "Dus je kunt je afvragen of de huidige aannemer de risico's goed heeft ingeschat." Maar volgens Rijkswaterstaat is er zeer zorgvuldig gewerkt. "Vooraf hebben we alles getest en goed gekeken wat het effect van de scheepvaart is op de damwand. En toch is het misgegaan. We gaan het nu uitzoeken."

Pompen

Om te voorkomen dat het water uit het kanaal het grondwater in stroomt en aan de wal voor problemen zorgt, heeft Rijkswaterstaat nu pompen neergezet. Ook staan er al pompen klaar om de bouwkuip droog te leggen zodra het gat in de damwand is gedicht.

Ponton

Dat gat wordt gedicht vanaf een ponton met daarop een kraan, dat vrijdagavond of zaterdag wordt aangevoerd. Van daaraf worden de nieuwe damwanden geplaatst, om de bouwkuip weer af te zonderen van het kanaal.