'Minister eist verklaring voor Big Pig City in Egchel'

Stankoverlast door veehouderijen © iStock
Voor stikstofminister Christianne van der Wal is het een raadsel waarom een varkenshouderij in Egchel een vergunning heeft gekregen voor de forse uitbreiding van zijn veestapel.
"Hier schrik ik van", zei de minister volgens het AD.

Vergunning

De provincie verleende de varkenshouderij een vergunning waardoor het bedrijf 38.000 varkens extra mag houden, bovenop de 100.000 dieren die er al zitten. "Deze beslissing van de provincie is onbegrijpelijk gezien de stikstofcrisis, natuurcrisis én de groeiende zorgen over de gezondheid van omwonenden", zei Pascale Plusquin van de Partij van de Dieren in Limburg al eerder.
Partijgenoot Esther Ouwehand vroeg daarom de stikstofminister om opheldering. Maar Van der Wal snapt ook niet waarom de varkenshouderij uit mag breiden. Ze heeft toegezegd de provincie om opheldering te vragen.

Protest

Actiegroep Big Pig City? verzet zich tegen de uitbreiding van de varkenshouderij in de gemeente Peel en Maas. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment heeft de provincie een brief gestuurd waarin ze vraagt om de verleende natuurvergunning in te trekken.