Broektrekker Nedcar terecht ontslagen

De productielijn bij VDL Nedcar in Born © Jean-Pierre Geussens
Een medewerker van VDL Nedcar in Born, die het slipje van een vrouwelijke collega omlaag trok, is terecht ontslagen. Uit onderzoek naar de ontslagzaak blijkt dat het contract terecht ontbonden is.
Dat schrijft het AD.

Geen bewijs

Elk bewijs voor de door de man beschreven cultuur, waarin zijn actie zoals hij beweert 'normaal' zou zijn, ontbreekt. Het bedrijf zou investeren in een respectvolle werkomgeving. Trainingen en borden in de productiehal met teksten en afbeeldingen die aan de gewenste normen en omgangsvormen herinneren zouden dat volgens de leiding onderschrijven. "Maar zelfs als zou blijken dat dergelijke voorvallen vaker hebben plaatsgevonden acht de kantonrechter dat niet relevant voor de beoordeling van deze zaak", zo oordeelt de rechter in een donderdag gepubliceerd vonnis.

'Onderdeel van cultuur'

De 41-jarige man werd op staande voet ontslagen, nadat deze vorig jaar ‘bij wijze van grap’ de korte broek van zijn vrouwelijke collega naar beneden trok. De vrouw kwam met blote billen op de werkvloer te staan en moest huilen. Excuses van de man en de mededeling dat het slechts een grap was volgden. Het zou volgens hem onderdeel van de cultuur van het bedrijf zijn.

Naar de rechter

Nedcar ontsloeg de man op staande voet. Ook kreeg hij vanaf dat moment geen loon meer uitbetaald. De man, die in financiële moeilijkheden zit door schulden, vond dit een te zware maatregel en stapte naar de rechter. Zijn gedrag zou volgens hem binnen de cultuur van het productiebedrijf gezien moeten worden. Collega's aan de lopende band zouden er hun 'eigen normen en waarden' op nahouden. Een leidinggevende zou hem bijvoorbeeld wel eens in het kruis gegrepen hebben, zo beweert hij.