'Mensensmokkelaars krijgen volop hulp uit Nederland'

Een van de auto's was volgeladen met onder andere zwemvesten © Koninklijke Marechaussee
Nog niet eerder zijn in ons land zoveel faciliteerders van mensensmokkel aangehouden als in het afgelopen jaar. Ook op de Limburgse snelwegen was het een aantal keer raak.
Dat blijkt uit niet eerder gepubliceerde cijfers van de Koninklijke Marechaussee, ingezien door het NPO Radio 1- programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Verdubbeling

In 2022 zijn maar liefst 28 faciliteerders van mensensmokkel ingerekend. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor toen er slechts elf aanhoudingen zijn verricht.

Arrestaties

Ook op de Limburgse snelwegen arresteerde de Koninklijke Marechaussee meerdere personen voor mensensmokkel. Zo werden half juni op de A67 bij Venlo een Fransman en later een Duitser aangehouden. Zij hadden een rubberboot, meerdere buitenboordmotoren en zwemvesten in hun auto's liggen.
Eind november was het op A67 opnieuw raak. Vijf personen werden er in totaal gearresteerd. In twee Franse auto's en een Duitse auto vond de marechaussee opblaasboten, luchtpompen, zwemvesten, een buitenboordmotor en jerrycans.
Ook op de A2 en in de buurt van Maastricht werden vorig jaar mensen opgepakt vanwege mensensmokkel.

Levensgevaarlijk

De arrestanten worden verdacht van het aanleveren van dat soort nautische middelen aan criminele organisaties die instaan voor de levensgevaarlijke overtocht van migranten van de Belgische of Franse kust naar het Verenigd Koninkrijk.
Het afgelopen jaar heeft de Koninklijke Marechaussee in totaal honderden zwemvesten en tientallen rubberboten en buitenboordmotoren in beslag genomen.