Maastrichtenaar terug uit Turkije: bizarste week ooit

Maastrichtse reddingswerker in Turkije © Remy Biesmans
Remy Biesmans was een week lang onderdeel van het reddingshondenteam RHWW in Turkije. Maar carnavalszondag keerde hij terug en even later stond hij bij het Mooswief op het Vrijthof.
"Dat was ook wel een heel bizar gevoel", blikt Biesmans terug in het programma Limburg Centraal. "Ik hou van carnaval en ben gegaan. Maar tegen tien uur 's avonds ging het licht uit. Niet alleen omdat ik fysiek kapot was, maar ook mentaal stortte ik even in."

Gedachten in Turkije

Inmiddels is hij alweer een tijdje terug, maar in zijn gedachten is hij nog geregeld in Turkije. "Je ziet er zoveel ellende, maar ook mooie dingen. Mensen die je zelfs hun laatste kopje thee aanbieden. Zo ontroerend. Ik heb ze voor altijd in mijn hart gesloten."

Tien mensen gered

Uiteindelijk heeft hij met zijn team tien mensen levend onder het puin kunnen halen. Maar tegelijkertijd ook meer dan honderd levenloze lichamen aangetroffen. "Maar het gaat om die tien die je redt. Dat doet goed ondanks al het andere verdriet van mensen die je niet hebt kunnen helpen in hun zoektocht naar familie en vrienden onder het puin."