Afwasbare matrassen via Baexem naar front Oekraïne

Bob Wouda in een opslagloods met hulpgoederen voor Oekraïne. © L1 (Peter Beeker)
Al vele jaren regelt Bob Wouda uit Baexem hulptransporten naar zijn tweede vaderland Oekraïne. Na één jaar oorlog is dat harder nodig dan ooit.
Met de ziekenhuismatrassen van het St. Jans Gasthuis in Weert is Bob Wouda (73) blij: "Deze zijn afwasbaar en dat is nodig als er bloed op komt. Deze matrassen gaan naar het front."

Loods

De 73-jarige oud-militair laat zijn Nederlandse paspoort zien dat vol staat met stempels. "Aan de grens kennen ze mij al. Ik heb nooit problemen en kan meteen doorrijden met mijn vracht." In een loods in het Brabantse Reusel gaat hij verder met uitsorteren. Over twee weken gaat hij weer richting Kiev.

Koffietentjes

Zijn eigen humanitaire stichting Platform Nederland - Oekraïne probeert zoveel mogelijk praktische spullen te verzamelen in Nederland. Aggregaten zijn zeer welkom. "Het hele land draait daar momenteel op. Van ziekenhuizen tot koffietentjes, overal staan generatoren." De afgelopen maanden wordt het Oekraïense energienetwerk regelmatig bestookt met Russische raketten, waardoor elektriciteit lang niet altijd vanzelfsprekend is.

Wilskracht

De toestand is kritiek maar Bob Wouda gelooft in een goede afloop voor Oekraïne. "De wilskracht van deze mensen is ongelofelijk. Ik heb gezien dat kapotgeschoten wegen dezelfde nacht nog dicht gemaakt en geasfalteerd werden."