Bouwkuip Julianakanaal volgestroomd: scheepvaart ligt stil

Scheepvaart ligt stil na volstromen bouwkuip in Julianakanaal. © Orange Media
Het scheepvaartverkeer op het Julianakanaal bij Obbicht ligt stil, nadat een bouwkuip voor de uitbreiding van het kanaal plotseling is volgelopen.
Rond 8:00 uur donderdagmorgen stroomde er ineens water onder de damwand door. Tussen Sluis Born en de haven van Stein kan er niet gevaren worden op het kanaal.

Verzakt

De mensen die op dat moment aan het werk waren in de kuip, konden zichzelf allemaal in veiligheid brengen. Ook konden ze hun materieel meenemen. Door het binnenstromende water is de damwand van de kuip over een lengte van ongeveer tien meter verzakt. De hele damwand is meer dan 750 meter lang.

Nieuwe dam

Voorlopig blijft het scheepvaartverkeer gestremd. Rijkswaterstaat onderzoekt nu eerst hoe het kan dat de wand het heeft begeven. De volgelopen bouwkuip kan pas worden leeggepompt als het gat in de damwand is gedicht. En daar is weer een ándere tijdelijke dam voor nodig. Onduidelijk is nog hoe lang dit gaat duren.

Verbreding

De bouwkuip in het Julianakanaal stond sinds november droog voor de werkzaamheden om het kanaal tussen Berg aan de Maas en Obbicht te verbreden. Het kanaal wordt daardoor geschikt voor schepen van 11,4 meter breed, een lengte van 190 meter en 3,5 meter diepgang.
Het water kwam onder de damwand door. © Orange Media