Brandstichting school Broekhin: scholier (13) komt vrij

Een van de deuren van de school is met grafitti bespoten. © Fer Traugott
De 13-jarige jongen uit Roermond, die brand zou hebben gesticht in zijn eigen school, komt vrij. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Roermond bepaald.
De jongen blijft wel verdachte in de zaak; waarschijnlijk zal hij zich voor de jeugdrechter moeten verantwoorden.

Tegen leraar

De scholier werd anderhalve week geleden opgepakt nadat er brand ontstond in een werkkamer van het Bisschoppelijk College Broekhin in Roermond. Hij zou het hebben gemunt op een leraar van de school. De jongen zette een filmpje van de brand op sociale media. Op het moment van de brandstichting, dat was op een zaterdag, was niemand in de school aanwezig. De dag erna werd de jongen opgepakt.

Jeugdrechter

Zowel Justitie als de Raad voor de Kinderbescherming waren van mening dat de jongen op vrije voeten moest komen. Zijn advocaat David Dronkers is ook blij dat de jongen weer naar huis kan. "Het gaat natuurlijk om een ernstig feit, de combinatie van de brandstichting met het bedreigende karakter. Maar de jonge leeftijd en het blanco strafblad spelen ook een rol", zegt Dronkers.

Onderwijs

Volgens hem is de invulling van onderwijs nu een belangrijke vervolgstap. Alle opties zijn daarbij open, zegt de advocaat. Of de jongen terugkeert op het Broekhin College of naar een andere school gaat, moet de komende dagen blijken.