'Limburger achter White Lives Matter-projectie'

De projectie van de racistische tekst op de gevel in Venlo © Youtube
Een Limburger uit regio Parkstad, met de schuilnaam Derpman, is verantwoordelijk voor de 'White Lives Matter'-actie in Venlo én mede voor die in Rotterdam.
Dat schrijft NRC donderdag.

Amerikaans idee

In een podcast bekent Derpman zelf volgens de krant verantwoordelijk te zijn geweest voor de projectie op het UWV-gebouw in Venlo en een stickeractie. Het idee zou hij hebben overgenomen van een Amerikaanse groep neonazi's. Daar werden al eerder racistische en antisemitische teksten op gebouwen geprojecteerd. Beelden daarvan worden gedeeld via social media zoals Telegram.

Limburger

In een van die chatgroepen bleek volgens Amerikaans onderzoekscollectief Capitol Terrorists Exposers een Limburger te zitten, met de schuilnaam Derpman. Hij nam het idee van de groep over en paste het op 28 december toe in Venlo. Op het UWV-gebouw werd de tekst White Lives Matter geprojecteerd. Voor zover bekend was dat de eerste Nederlandse laseractie. Een podcast, door Derpman zelf een dag na de actie opgenomen, onthult dat hij mede verantwoordelijk was voor de projectie december en de verspreidde stickers door de stad.

Rotterdam

Volgens de Nederlandse anti-fascistische groep Kafka was Derpman tijdens de jaarwisseling ook betrokken bij de projectie op de Erasmusbrug in Rotterdam. "Het is niet verwonderlijk dat deze actie is voorbereid in Limburg. Daar huist de actiefste groep van White Lives Matter. Een prominente deelnemer op het WLM-Telegram kanaal die gebruik maakt van de schuilnaam ‘Derpman’ komt uit Parkstad Limburg", schrijft het onderzoekscollectief. De actie in Rotterdam werd achteraf geclaimd door White Lives Matter Nederland.

Andere projecties

Andere projecties in Nederland, zoals die van antisemitische teksten op het Anne Frank Huis, zouden volgens een onderzoekster en NRC terug te leiden zijn tot een gevluchte Canadees.