Reinigingsdienst gestart met opruimen carnavalsafval

De reinigingsdienst is begonnen met het opruimen van het carnavalsafval. © Track'88
In Maastricht zijn reinigingsmedewerkers begonnen met het opruimen van het carnavalsafval. Door het cao-akkoord zijn de stakingen voorbij en worden de straten weer schoongemaakt.
Ook het vuilnis wordt vanaf donderdag weer opgehaald.

Rotzooi

Na afloop van het carnaval lag er veel afval op straat. Vanwege de aangekondigde staking in Maastricht, Meerssen en Valkenburg werd gevreesd dat het carnavalsafval een week lang zou blijven liggen. Een aantal ondernemers besloot daarop zelf het initiatief te nemen tot een schoonmaak. Onder meer op de Plantielstraat en rond het Vrijthof maakten de ondernemers zelf de stoepen schoon zodat klanten niet door de rotzooi de winkels en kroegen binnen hoefden te stappen.
De wegen worden weer schoongemaakt. © Track'88

Nieuwe cao

De Nederlandse gemeenten en vakbonden bereikten woensdagochtend een principeakkoord waardoor de staking die een week zou duren, opgeschort werd. In Maastricht kon echter niet direct gestart worden met het opruimen van het afval.

Lonen omhoog

De VNG en vakbonden FNV, CNV en PDO hebben nu afgesproken dat de lonen in de laagste schalen met 13 procent omhoog gaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om de vuilnisophalers en medewerkers van de stadsreiniging.
Bij de iets hogere schalen, waar bijvoorbeeld een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) onder valt, is een stijging van zo'n 12 procent afgesproken. In de hoogste schalen stijgen de lonen bijna 7 procent, legt een woordvoerder van de VNG uit.
Het afval hoopte zich op bij de milieuperrons © L1 (Kim Langeslag)