L1mburg Centraal: Drukte voor hulpdiensten met carnaval

Stockfoto © iStock
Veel alcoholvergiftigingen met carnaval, ook minderjarigen, staking reinigingsdiensten voorbij. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal

Tientallen alcoholvergiftigingen met carnaval, ook minderjarigen

De ziekenhuizen in Limburg hebben tientallen mensen behandeld met alcoholvergiftiging tijdens de carnavalsdagen. In Maastricht zijn in totaal 77 mensen opgenomen, de meesten omdat ze te veel hadden gedronken. Onder hen waren ook enkele minderjarigen. In het Sint Jansgasthuis in Weert werden vijf mensen behandeld, onder wie twee minderjarigen. De politie heeft het drukker gehad dan in een gewoon weekend. Het ernstigste incident was een steekpartij in Maastricht.

Stakingen voorbij, maar afval blijft nog even liggen

In Maastricht, Meerssen en Valkenburg ligt nog veel carnavalstroep op straat, maar donderdag wordt dat opgeruimd, want er is een cao-akkoord voor gemeentemedewerkers. Daarmee is de staking van de reinigingsdiensten voorbij.

Dit jaar grote kans op stakingen

Het vuilnis wordt gewoon weer overal opgehaald, maar daarmee zijn we nog niet af van allerlei andere stakingen. Integendeel, dit jaar zou zomaar eens een recordjaar kunnen worden. In allerlei bedrijven is er dit jaar al 15 keer gestaakt, dat is in de eerste twee maanden van dit jaar al bijna helft van recordjaar 2017. Toen werden 32 stakingsacties geteld. Het streekvervoer staakt al en ziekenhuispersoneel en zelfs rechters willen ook het werk gaan neerleggen. Aan tafel spreken we erover met Fred Zijlstra, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie.

In 2022 meer toeristen naar Limburg dan vóór corona

Limburgse hotels, campings en bungalowparken hebben in 2022 meer toeristen verwelkomd dan in 2019, het jaar vóór de coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Localfocus. De provincie heeft vorig jaar zo'n 4,3 miljoen toeristen ontvangen, dat is 26,8 procent meer dan in 2021.

Aswoensdag, start van bezinning voor iedereen

Het is Aswoensdag en dat is het begin van de vastenperiode voor Pasen. Voor wie het misschien nog niet wist: vandaar de naam vastenavond. Na het feesten volgt een periode van bezinning, voor katholieken maar eigenlijk ook wel voor iedereen.

Quinty en Pien nemen Scarlett op sleeptouw

Wielrenster Scarlett Souren is bezig aan haar eerste maanden als profwielrenster bij wielerploeg Parkhotel Valkenburg. Ervaren krachten als Quinty Schoens en Pien Limpens nemen haar bij de ploeg op sleeptouw. Daar hoort ook een koffiestop bij tijdens de training.
Bekijk hier de hele uitzending.