Acties dreigen bij Roermondse steenwolfabriek Rockwool

Rockwool in Roermond © L1
Bij het Roermondse Rockwool zijn onderhandelingen over een nieuwe cao op niets uitgelopen. Volgens FNV Bondgenoten zijn daarnaast eerdere afspraken genegeerd. De bond beraadt zich nu op actievoeren voor de 1200 medewerkers van het bedrijf.
Dat laat Paul Smink, bestuurder FNV Procesindustrie weten.

Grote roosterveranderingen

Aanleiding vormde het overleg dinsdag tussen de vakbond FNV en de werkgever. "Het bedrijf komt maar niet met een passend loonbod, daarnaast heeft de directie grote veranderingen gemaakt in het rooster, zonder overleg met ons of de ondernemingsraad. Dat accepteren wij niet. En dus gaan wij de komende dagen met onze leden bespreken of zij willen actievoeren."

Afspraak verbroken

Voor de medewerkers was de roosterwijziging de druppel, juist omdat er een proef met "duurzame, gezonde roosters" was gestart, zo beweert Smink. "Wij hebben afspraken gemaakt over die roosters in de lopende cao. Wij moeten erbij betrokken worden als er dingen worden veranderd."

Onderhandelingen

De onderhandelingen gaan onder meer over de salarissen. Die zijn sinds het begin van de sterke inflatie niet verhoogd. De FNV wil dat de salarissen worden aangepast en in de toekomst automatisch meestijgen. "Zo kunnen de mensen in ieder geval hun boodschappen en rekeningen blijven betalen. Daarnaast moet er voor iedereen €100 bruto per maand bij. Rockwool biedt niet meer dan 4 procent op jaarbasis, plus een eenmalige salarisverhoging van 500 euro per fte," aldus Smink.
De huidige cao loopt tot en met 31 maart en geldt voor alle circa 1.200 medewerkers.