Goede toeristencijfers 2022 geen garantie voor toekomst

Familie Verlinde uit West-Vlaanderen op vakantie in Sevenum. © L1 (Peter Beeker)
Meer toeristen hebben in 2022 de weg naar Limburg weten te vinden ten opzichte van het pré-coronajaar 2019. Toch is dat geen garantie voor de toekomst: "Dat is mooi maar het zegt nog niets over komend seizoen natuurlijk", zegt Ronald Hoppzak van Vakantiepark De Schatberg in Sevenum.
De toename blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Localfocus.

Meer buitenlandse toeristen

Uit de jaarcijfers komt ook een stijging in het aantal buitenlandse bezoekers naar voren. Familie Verlinden uit West-Vlaanderen zoekt met enige regelmaat een vakantiebestemming in Noord-Limburg. Eline Verlinde: "Deze streek is geen nieuwe ontdekking voor ons. Je kunt al spreken van een traditie."

Geen verrassing

Hoppzak zit ook in het bestuur van Visit Noord-Limburg. "De lichte stijging ten opzichte van 2019 is geen verrassing. We merken in deze regio dat mensen weer op tijd boeken in plaats van last minute. Bovendien hebben Nederlanders hun eigen land weer ontdekt als vakantiebestemming."

Weer

Volgens Ronald Hoppzak zijn de positieve cijfers van vorig jaar geen garantie voor het komende toeristenseizoen dat nog moet beginnen: "Ik heb er vertrouwen in maar er kan natuurlijk altijd iets tegenvallen qua weer bijvoorbeeld."

Rust en ruimte

Voor de vakantievierende familie Verlinden uit België zijn vooral rust en ruimte doorslaggevend. Eline Verlinden: "We zoeken het daarom niet in Zuid-Europese strandbestemmingen. We wonen zelf twintig minuten van de Noordzee dus wat dat betreft is Noord-Limburg verrassender voor ons."