Gennep meest gastvrij voor Oekraïense vluchteling

De Pools-Oekraïense grens tussen Medyka en Shehyni © Istock
In Limburg vangen Beek en Gennep verhoudingsgewijs de meeste Oekraïense vluchtelingen op.
Per 1000 inwoners van Gennep, zijn er 22 oorlogsvluchtelingen opgevangen die na de Russische inval naar Nederland kwamen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Beek worden er per 1000 inwoners zo'n 25 mensen opgevangen. Gennep heeft verhoudingsgewijs veel vluchtelingen omdat er op vakantiepark Heijendaal een groot aantal mensen wordt opgevangen. Beek biedt 400 mensen onderdak in een kantoorpand in de buurt van het vliegveld.
Landelijk doet alleen het Utrechtse Renswoude, met 33,2 Oekraïners per duizend inwoners, het beter.

De rest van Limburg

Na Gennep worden en er in Vaals, Valkenburg, Beek en Peel en Maas, met 7,5 of meer per 1000 inwoners, ook relatief veel Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Gevolgd door Maastricht, Eijsden, Meerssen, Simpelveld, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade, Sittard-Geleen, Echt-Susteren, Maasgouw en Leudal met 3 tot 4,5 per 1000 inwoners. Zo'n 6 tot 7,5 Oekraïners wonen er per 1000 inwoners in Horst aan de Maas.
In Heerlen, Nuth, Schinnen, Bergen, Roerdalen en Mook en Middelaar wonen het minst aantal Oekraïners met minder dan 3 per 1000 inwoners.

'Wonen'

Het gaat om mensen die zich vanaf 24 februari 2022 als ingezetene bij een Nederlandse gemeente hebben ingeschreven en die de Oekraïense nationaliteit hebben, of die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen met een andere nationaliteit dan de Oekraïense en hier op 1 november 2022 nog steeds wonen. Pas als ze zijn ingeschreven bij een gemeente kan men spreken van 'wonen'.

Toename

Tussen 1 juli en 1 november 2022 kwamen er nog eens zo'n 14.400 Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. In Limburg steeg daardoor het aantal in alle gemeenten behalve in Valkenburg, Stein, Echt-Susteren, en Bergen. In Beek en Vaals steeg het aantal Oekraïense vluchtelingen het meest, naar 8,6 en 7,6 per duizend inwoners. Ook in Nederweert, Peel en Maas en Horst aan de Maas steeg het aantal aanzienlijk met 2 tot 3 vluchtelingen.
De afname sinds 1 januari 2023 waarbij bijna 16.700 Oekraïense vluchtelingen weer vertrokken is in de analyse nog niet meegenomen.
Verandering aantal Oekraiense vluchtelingen tussen 1 juli 2022 en 1 november 2022 © CBS

Zelfstandig en inwonend
Bij wonen is er ook onderscheid gemaakt tussen 'zelfstandig wonen' en 'inwonend wonen'. Zelfstandig betekent wonen op een adres met uitsluitend Oekraïense vluchtelingen. Niet zelfstandig wonen is het wonen bij Oekraïners of op een adres waar ten minste één persoon met een Oekraïense herkomst woont die vóór 24 februari 2022 al in Nederland woonde. Tot slot is er nog een overige groep waarmee alle personen die niet zelfstandig wonen of inwonen bij hier reeds wonende Oekraïners bedoeld worden.

Eerder nog onbewoond

Door de komst van de vluchtelingen zijn het realiseren en opknappen van woningen in een stroomversnelling gebracht. Van de 82.000 vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit woonde ruim de helft op 1 november 2022 op een adres dat aan het begin van het jaar nog onbewoond was.