Stakingen: het gaat lang niet alleen om meer loon

Afbeelding ter illustratie. © iStock
De huidige stakingsgolf heeft zeker niet alleen te maken met de wens meer loon te krijgen. Veel werknemers willen vooral ook dat er bijvoorbeeld iets aan de werkdruk wordt gedaan.
Dat zegt hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Fred Zijlstra in het programma Limburg Centraal. Hij reageert op de ongekende stakingsgolf die over het land spoelt. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er al 15 stakingsacties geweest, dat is al bijna de helft van recordjaar 2017 toen er 32 keer werd gestaakt.

Pikken het niet

"Voor een deel gaat het in eerste instantie natuurlijk wel om meer loon", zegt hoogleraar Zijlstra. "Mensen hebben last van gestegen kosten en zien tegelijkertijd dat bedrijven miljardenwinsten boeken. Dat pikken ze niet meer. En daarom zie je nu forse looneisen."

Werkdruk

Maar volgens Zijlstra gaat het in steeds meer onderhandelingen ook over de arbeidsomstandigheden. "Denk aan het verlagen van de werkdruk", zegt Zijlstra. "Door het personeelstekort is de werkdruk toegenomen. Ook wordt het steeds vaker normaal gevonden dat je na je werktijd nog even een mailtje beantwoord of een belletje doet. Maar steeds meer mensen willen dat niet meer. De Arbeidstijdenwet is nog gebaseerd op de standaard kantoorbaan van negen tot vijf. Maar dat is voor steeds meer mensen natuurlijk niet meer de praktijk."

Technologie

In de Tweede Kamer ligt een wetsvoorstel van de PvdA over het recht om onbereikbaar te zijn. "Ik weet niet of je dat in een wet moet gieten, maar het is wel goed dat er steeds meer aandacht voor is. Door de toegenomen technologie is het veel makkelijker geworden om buiten je werktijden nog bezig te zijn met werk en dat gebeurt dan ook. Tegelijkertijd zijn mensen ook op zoek naar een goede balans tussen werk en privé, dus logisch dat ze daar in cao's afspraken over willen maken."