Meer gemeenten doneren euro per inwoner aan Giro 555

Slachtoffers van de aardbeving zijn vooralsnog afhankelijk van giften © ANP
In navolging van andere gemeenten gaat Maastricht ook één euro per inwoner doneren aan Giro 555. Dat komt neer op een totaalbedrag van zo'n 125.000 euro.
Dat meldt RTV Maastricht. Ook Meerssen en Sittard-Geleen hebben inmiddels geld vrijgemaakt.

Oproep

Vorige week riepen lokale fracties van de PvdA, D66, Volt, Senioren Partij Maastricht, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Sociaal Actieve Burgerpartij (SAB) het Maastrichtse stadsbestuur op "om solidariteit als stad te laten zien met de getroffenen." Ook vonden de partijen dat Maastricht niet kon achterblijven bij het initiatief van gemeentes die een financiële bijdrage hebben toegezegd.

Andere gemeenten

Maastricht is daarmee de zoveelste gemeente die geld geeft aan de hulporganisatie. Venlo, Brunssum, Roermond, Gennep, Simpelveld, Voerendaal, Kerkrade, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Sittard-Geleen, Eijsen-Margraten, Gulpen-Wittem, Beek en Beekdaelen gingen Maastricht al voor. De gemeente Roerdalen laat als enige gemeente definitief weten geen geld te gaan doneren namens de inwoners. De inwoners zouden daar zelf zeggenschap over moeten hebben, aldus Roerdalen.

Opbrengst

De inzamelingsactie van Giro555 na de aardbeving heeft heeft tot nu toe zo'n 108,5 miljoen euro opgebracht. Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Sinds 2010 brachten alleen de acties voor Haïti (111 miljoen euro in 2010) en Oekraïne (175,5 miljoen euro in 2022) meer geld op.