Staking en werkzaamheden: ov in Limburg hapert

Archieffoto van het station in Venlo © Istock
Door een staking bij Arriva en werkzaamheden op het spoor tussen Eindhoven en Weert, ligt het treinvervoer in Limburg woensdag nagenoeg stil.
De treinen van Arriva rijden woensdag niet in Limburg als gevolg van de staking in het streekvervoer. Van de bussen rijdt volgens een woordvoerder van het bedrijf ongeveer 30 procent.

Werkzaamheden

Die staking komt bovenop de al eerder aangekondigde werkzaamheden van de NS tussen Weert en Eindhoven. Op dat traject worden de komende anderhalve week het spoor vernieuwd. Spoorstaven, dwarsliggers en het grindbed onder het spoor wordt vervangen, en ook spoorwegovergangen worden aangepakt. Tussen de twee stations rijden snel- en stopbussen. Het werk moet vrijdag 3 maart klaar zijn.

Nieuwe cao

Bij streekvervoerder Arriva ligt het treinverkeer stil omdat het personeel een nieuwe cao wil, waarin het loon meestijgt met de inflatie. Ook moeten maatregelen worden getroffen om de hoge werkdruk onder buschauffeurs te verlagen. FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden.
Eerder deze maand staakte het streekvervoer ook al. Onduidelijk was hoeveel overlast deze staking nou precies opleverde: daarover lopen de opvattingen van werkgevers en vakbonden uiteen.

13.000 werknemers

Medewerkers in het streekvervoer leggen woensdag opnieuw het werk neer. Daartoe hebben vakbonden FNV en CNV opgeroepen om betere arbeidsvoorwaarden voor 13.000 werknemers af te dwingen, met name buschauffeurs. Vrijdag wordt ook nog gestaakt. De twee stakingsdagen volgen op een vijfdaagse staking eerder deze maand. De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten muurvast.

'Looneis te hoog'

Werkgevers, verenigd in de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), blijven erbij dat die looneis te hoog is. Voorzitter Fred Kagie liet eerder al weten dat dit geld er simpelweg niet is. De werkgevers zeggen dat de marges in het openbaar vervoer heel klein zijn, en dat veel vervoersbedrijven sinds corona verlies draaien. Het loonbod van de VWOV bedraagt 8 procent voor een jaar. Samen met de verbeterde arbeidsvoorwaarden gaat personeel er 11 procent op vooruit.
Bussen in de remise van Arriva vanwege de staking in het streekvervoer, 22 februari 2023 © Track 88