Beelden optocht Maastricht uit 1957 gevonden in Frankrijk

Luuk Vries en Suzanne Verbocht met de oude filmblikken die ze vonden in Frankrijk. © L1 (Peter Beeker)
In een Franse antiekwinkel zijn gekleurde 8mm-smalfilmbeelden van de carnavalsoptocht in Maastricht van 1957 gevonden.
Luuk Vries en Suzanne Verbocht uit Spaubeek zijn zeer opgetogen over hun vondst.

Veel praalwagens

"In die tijd had bijna niemand een camera met kleurenfilm. In die zin zijn de beelden al bijzonder. De acht minuten film over de optocht in Maastricht laat zien dan er toen nog veel praalwagens meereden. Dat is echt iets van vroeger want dat zie je in Maastricht niet meer", vertelt verzamelaar en historicus Vries.

Verrassing

De twee vaak te vinden in Frankrijk. Verbocht zoekt daar regelmatig naar spullen voor haar brocante winkel in Spaubeek: "Ik ben altijd op zoek naar pareltjes en dit was een heel bijzondere verrassing."
De filmblikken lagen te koop bij de Franse antiekhandelaar. Waar precies, dat willen de 'antiekjagers' uit Spaubeek niet verklappen. "Op een van de blikken zat een papiertje waarop stond 'carnaval Maastricht'. Dan weet je zeker dat je iets bijzonders hebt", zegt Vries.

Privé

Eenmaal thuis in Spaubeek ging hij op zoek naar een projector om de beelden af te spelen en te bekijken. "Het is al een klus op zich om een werkend exemplaar te vinden. Toen bleek dat er ook privé filmmateriaal bij zat van een Maastrichtse familie. Je ziet beelden tijdens Pasen en opnames in het park uit 1956." Het tweetal heeft nog geen idee wie de maker van de beelden is. "We proberen dat uit te zoeken maar uiteraard is dat een hele klus", vertelt Verbocht.

Museum

Waarschijnlijk heeft de filmer uit Maastricht familie in Frankrijk. Dat zou een verklaring zijn voor hoe de filmblikken in dat land terecht zijn gekomen. Volgens Vries hebben de filmbeelden museale waarde. "Ik denk dat het mooi is als dit materiaal in het Limburgs Museum in Venlo wordt bewaard."