Limburgse ziekenhuizen sluiten aan bij landelijke staking

Ziekenhuispersoneel bereidt zich voor op acties © iStock
De meeste Limburgse ziekenhuizen zullen half maart hun deuren sluiten voor mensen die niet-spoedeisende zorg moeten hebben. Alleen medewerkers van het Maastricht UMC+ doen niet mee, omdat het universitair ziekenhuis onder een andere cao valt.
Landelijk doen meer dan vijftig ziekenhuizen mee aan de staking. De actiebereidheid is daarmee volgens de FNV historisch hoog. De vakbonden verwachten dat de komende weken nog meer ziekenhuizen bij de landelijke staking aan zullen sluiten.

Ultimatum

Vorige week hadden de vakbonden een ultimatum gesteld aan de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) waarin ze een beter loon en betere voorwaarden eisen. Zo willen medewerkers bijvoorbeeld het 'recht op onbereikbaarheid' krijgen zodat ze, als ze niet ingeroosterd staan, niet bereikbaar hoeven te blijven voor hun werkgever. "Dat is hard nodig om te voorkomen dat de mensen de zorg de rug toekeren. Werknemers houden het anders gewoon niet vol", stelt Joost Veldt, bestuurder CNV Zorg & Welzijn.
Het ultimatum loopt dinsdag om 12:00 uur af.

Niet op eisen ingaan

De ziekenhuizen vinden echter dat ze genoeg hebben geboden. De NVZ zei eerder al niet op de eisen van de bonden te kunnen ingaan. "Die willen 15 procent meer en dat kunnen we niet betalen, 13 procent nog wel", aldus de zegsman toen. Het bod van de NVZ was gespreid over twee jaar: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024.

Meer van vijftig ziekenhuizen

In meer dan vijftig ziekenhuizen zijn inmiddels actiecommités gevormd om mee te kunnen doen aan de staking. In Limburg doen alle ziekenhuizen die onder de cao ziekenhuizen vallen, mee. Dat betekent dat er gestaakt zal worden in het VieCuri Ziekenhuis (Venlo en Venray), Zuyderland Ziekenhuis (Sittard en Heerlen), Laurentius Ziekenhuis te Roermond en het Sint Jans Gasthuis in Weert.
Op welke dag er gestaakt zal worden, is nog niet bekend. Dat wordt pas over ruim twee weken bekend. De spoedeisende hulp en geboortezorg gaan ook op de stakingsdag gewoon door. In sommige ziekenhuizen gaan afspraken voor kinderen of kankerbehandelingen wel door, aldus de FNV eerder.