Witgezichtsaki geboren: verrassing voor verzorgers ZooParc

Witgezichtsaki met jong © iStock
Totaal onverwacht is er een witgezichtsaki geboren in ZooParc Overloon. Ook voor de verzorgers was dit een grote verrassing.
"De mannelijke saki is in augustus in Overloon gekomen en het is altijd maar afwachten of het klinkt tussen de twee", zegt hoofd dierenverzorging Steven van den Heuvel van de dierentuin vlak over de provinciegrens bij Venray.

Spannend

Dit is de eerste saki die geboren is in expeditiegebied Madidi van het ZooParc. Ook voor de moeder is dit het eerste kleintje, maar ze doet het volgens de dierentuin erg goed. "Het is altijd afwachten of de melkproductie van de moeder op gang komt. Dat was wel even spannend. Het gebeurt helaas regelmatig dat het eerste jong het bij primaten niet overleeft", vertelt Van den Heuvel. "Maar gelukkig lijkt alles bij dit jong voorlopig goed te gaan."

Coördinator apensoort

De witgezichtsaki komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Omdat het leefgebied van het dier onder druk staat, is er een Europees managementprogramma dat zorgt voor een gezonde populatie van de dieren in dierentuinen. ZooParc is coördinator van het managementprogramma voor deze apensoort.

Witgezichtsaki

De witgezichtsaki heeft zijn naam te danken aan het witte gezicht van het mannetje. Vrouwtjes hebben alleen twee witte verticale strepen over het gezicht. Omdat alle jongen geboren worden met de uiterlijke kenmerken van het vrouwtje, valt nog nog niet te zeggen of er een jongetje of een meisje geboren is.