Provinciale Statenverkiezingen: is de keuze al gemaakt?

Stockfoto © iStock
65 procent van de Limburgers zegt 'zeker' of zelfs 'heel zeker' te weten voor welke partij ze gaan bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2023.
Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas, waarvan de resultaten door L1 zijn geanalyseerd. Het onderzoek is uitgevoerd in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart.

Partij nog niet gekozen

Zo'n één op de zes zegt nog niet te weten welke partij de voorkeur zou hebben. Het zijn vooral jongeren waarbij de vraag speelt: een kwart van de Limburgers tot 44 jaar weet nog niet waar ze op gaan stemmen. Ook één op de drie theoretisch-opgeleiden twijfelen nog, een sterk verschil ten opzichte van nog geen één op de tien middel- en praktisch-opgeleiden.
Dat de partijkeuze duidelijk is, betekent natuurlijk niet dat deze Limburgers daadwerkelijk naar de stembus zullen gaan. Of en op welke partijen inwoners uiteindelijk gaan stemmen, is dus nog niet duidelijk. In 2019 was de opkomst bij de stembussen zo'n 53 procent.

Thema's op de agenda

In het onderzoek werden deelnemers daarnaast gevraagd, welke drie thema’s zij belangrijk vinden bij deze verkiezingen. Het meest genoemde thema van belang is de betaalbaarheid van levensonderhoud en energiearmoede. Ook de gezondheidszorg staat hoog op de agenda.
Zouden we een top drie maken van thema’s die de grootste groep Limburgers belangrijk vinden bij de verkiezingen, dan staat daar naast de betaalbaarheid van levensonderhoud en gezondheidszorg ook natuur & klimaat. 84,1 procent van de Limburgse deelnemers aan het onderzoek heeft ten minste één van die thema’s genoemd.

Verantwoording

Kieskompas heeft een representatief onderzoek uitgevoerd onder de stemgerechtigde inwoners van Nederland (4871 deelnemers, waarvan 316 Limburgers). De resultaten van dit onderzoek zijn gewogen naar provincie, leeftijd, geslacht, opleiding, migratieachtergrond en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, zodat de uitkomsten op deze kenmerken representatief zijn.

Kieskompas

Limburgers die in maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp is hier te vinden.