Minder afval door circulaire vastelaovend

Na carnaval blijft er veel afval achter © Jean-Pierre Geusens
Carnaval kan milieuvriendelijker en circulair worden. Na de vastelaovend blijft er vaak veel afval achter en dat kan anders.
Dat zegt specialist circulaire economie Daniëlle Twardy, onderzoekster bij Zuyd Hogeschool.

Duurzaam

Twardy houdt zich bezig met innovatief ondernemen. Volgens haar werken al veel feestvierders en wagenbouwers duurzaam: ze hergebruiken oude materialen en verkleinen zo de afvalberg. Toch kan er volgens haar nog veel verbeteren.

Vroeger nadenken

"Bij het bouwen van een carnavalswagen kan je al van tevoren, tijdens het tekenen, nadenken over welke onderdelen je uit elkaar kunt halen en volgend jaar opnieuw kan gebruiken", zegt Twardy. "Dat is precies wat we met circulaire economie bedoelen." Dat geldt volgens haar ook voor het maken van een pèkske. "Je hoeft niet ieder jaar een nieuw pakje te kopen. Met oude kleren kan je zelf iets maken. Geef dat na carnaval weer weg aan bijvoorbeeld je buurvrouw of iemand anders, zodat het daarna weer opnieuw gebruikt kan worden."
Volgens Twardy worden er jaarlijks heel veel kleren weggegooid die daarna in een verbrandingsoven belanden. "Het belangrijkste is dat we van het kopen, gebruiken en weggooien afkomen", zegt ze.

Circulair is goedkoper

Een circulaire vastelaovend kan ook een stuk voordeliger zijn voor de portemonnee. En dat is fijn, want wagenbouwers zagen de kosten het afgelopen jaar fors stijgen. "Van de kosten word je soms een beetje bang", zegt wagenbouwer John Smeets uit Sittard. "De wagen die ik bouwde kost dit jaar ongeveer 6.500 euro, terwijl we een paar jaar geleden op 4.000 euro zaten." Door van tevoren al na de denken over welke materialen je volgend jaar kan hergebruiken, kan veel geld bespaard worden. Bovendien wordt de afvalberg ook kleiner. "Als we daar met elkaar bewust van zijn, is dat de eerste stap", zegt Daniëlle Twardy. "En dat is het belangrijkste."