CDA-minister De Jonge tegen samenwerken met PVV in Limburg

Het Gouvernement, gezien vanuit het noorden © Istock
CDA-minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) ziet niets in het idee om op provinciaal niveau weer samen te gaan werken met de PVV. Hij is daar geen voorstander van, maakte hij duidelijk in het televisieprogramma Buitenhof.
"Ik heb de lijsttrekker juist horen zeggen dat die dat helemaal niet ziet gebeuren. Dat lijkt me ook heel verstandig. We have been there en dat is geen goed idee om dat te doen", aldus De Jonge.

Deur open

De Limburger meldde vorige week dat het CDA en de VVD in die provincie de deur openzetten voor samenwerking met de PVV na de verkiezingen in maart. In april 2021 viel een samenwerking tussen die drie partijen nog met ruzie uiteen, nadat de PVV met een motie van wantrouwen een bestuurscrisis tot het kookpunt bracht. Die voorgeschiedenis is voor CDA en VVD nu geen bezwaar en de partijen zien ook geen andere obstakels die samenwerking op voorhand onmogelijk maken.

Mogelijke partner

De PVV bevestigt dat er al ruim voor de verkiezingen voor Provinciale Staten contacten zijn geweest met de lijsttrekkers van het CDA en de VVD. "Wij sluiten geen enkele partij op voorhand uit", stelt lijsttrekker Michael Theuns van het CDA. Stephan Satijn, VVD-lijsttrekker en gedeputeerde binnen het extraparlementaire college, sluit evenmin de PVV uit als partner na de verkiezingen.