Fortuna geeft voorsprong uit handen en verliest van RKC

Doelpuntenmaker Yilmaz © Niels van Renen
Fortuna Sittard heeft met 3-1 verloren van RKC Waalwijk. Halverwege de wedstrijd was er in het Mandemakers Stadion nog niet gescoord.
In het laatste kwartier gaf Fortuna een 0-1 voorsprong uit handen en hield uiteindelijk een flinke kater aan de wedstrijd over.
Fortuna kon zich met een overwinning een plaats in het linker rijtje van het klassement van de eredivisie verwerven, maar stond in de eerste minuten van de wedstrijd behoorlijk onder druk van RKC. Gevaarlijk was het voor het doel van Ivor Pandur echter niet. Voorzetten van Dogan Erdogan en de voor RKC spelende Mats Seuntjens kwamen niet voor het doel en een voorzet van Úmaro Embaló leverde een hoekschop op Fortuna.

Poeier Yilmaz

Na een kwartier spelen zorgde Michiel Kramer voor gevaar voor het Fortuna-doel. Ivor Pandur had moeite het schot te keren, maar slaagde erin de bal over de achterlijn te werken. Een poeier van Burak Yilmaz ging vervolgens maar net over het doel van RKC. Kort daarna kreeg Kristijan Bistrovic een prima voorzet, maar hij schoot naast. Halverwege de eerste helft ontsnapte Fortuna ternauwernood aan een achterstand toen Michiel Kramer de bal maar net naast krulde.

Pandur onder vuur

Beide ploegen kregen daarna kansen, maar succes bleef uit. Een vrije trap van Burak Yilmaz miste richting. Vijf minuten voor de rust probeerde Dario van den Buijs het met een afstandsschot, maar de bal belandde in de handen van Ivor Pandur. Kort daarna werd de Fortuna-goalie door RKC onder vuur genomen. Hij keerde een tweetal schoten, waarna Ilias Bel Hassani de bal in het zijnet schoot.

Fortuna op voorsprong

De tweede helft was nauwelijks drie minuten oud of Fortuna kwam op voorsprong. Burak Yilmaz nam de bal net buiten de zestien op de slof en schoot de bal in het doel van doelman Etienne Vaessen. Kort daarna kreeg coach Julio Velázquez het met scheidsrechter Bas Nijhuis aan de stok en kon met rood de tribune opzoeken.
RKC probeerde de achterstand weg te werken, maar de Fortuna-defensie was op zijn hoede. Een schot van Mats Seuntjens ging naast. Aan de overkant moest doelman Vaessen alle zeilen bijzetten om een schot van Deroy Duarte tegen te houden en RKC voor een grotere achterstand te behoeden.

Kramer maakt gelijk

RKC voerde de druk op Fortuna op en joeg op de gelijkmaker. Een schot van Pelle Clement ging naast en Florian Jozefzoon schoot over. Met nog een kwartier te spelen viel dan toch de gelijkmaker. Doelman Pandur was kansloos toen Michiel Kramer loeihard de bal tegen de touwen schoot. De VAR keek nog of het doelpunt terecht was, maar wees de treffer toe.

Fortuna voor de bijl

RKC bleef aanvallen en vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd ging Fortuna voor de bijl. Invaller Julen Lobete schoot de bal in het Fortuna-doel. Enkele minuten later rondde Florian Jozefzoon een assist van Mats Seuntjens met een treffer af en stond Fortuna met 3-1 achter. Die achterstand wisten de mannen uit Sittard ook in negen minuten blessuretijd niet meer weg te werken en verlieten met een flinke kater het veld.
Kijk hieronder naar een verslag van de wedstrijd: