Midden-Limburg grijpt naast 30 miljoen uit Regio Deals

Het stadhuis van Weert © L1 (Erwin Minkenberg)
De gemeenten in Midden-Limburg die zich hadden aangemeld voor de Regio Deals, krijgen deze ronde geen bijdrage.
"Midden-Limburg is teleurgesteld", laat de gemeente Weert vrijdag in een persbericht weten. De komende week ontvangt Samenwerking Midden-Limburg een brief met de nadere onderbouwing. De samenwerking gaat nu op zoek naar andere manieren om aan 'de uitdagingen en kansen van de regio te werken'.

Teleurstelling

Martijn van den Heuvel, wethouder in Weert: "Natuurlijk is het op het eerste moment ontzettend teleurstellend dat we nu geen middelen via de Regio Deals van het Rijk gaan ontvangen. Zeker gezien het krachtige aanbod dat we het Rijk hebben gedaan." De opgaven zijn niet van tafel nu het Rijk dit besluit heeft genomen, aldus Van den Heuvel. "We gaan dan ook niet bij de pakken neerzitten. Er is enorm veel energie en draagvlak om samen aan de slag te gaan om de welvaart van deze regio te vergroten. Ook Dirk Franssen, wethouder van Roermond en mede-kartrekker zegt teleurgesteld te zijn. "Maar juist de totstandkoming van de aanvraag voor de Regio Deal heeft de samenwerking in Midden-Limburg een boost gegeven en in die zin heeft het al veel opgeleverd."

Regio Deals

De Midden-Limburgse gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert wilden samen aanspraak maken op 30 miljoen uit de Regio Deals. Het geld zou worden geïnvesteerd in de transitie van het landelijk gebied, de opgave rond droogte in steden en de stap naar een circulaire economie.
Via de Regio Deals krijgen regio's van Nederland een bijdrage van het Rijk om complexe opgaven als leefbaarheid, de arbeidsmarkt of het bedrijfsleven aan te pakken. Parkstad en verschillende gemeentes in Zuid-Limburg krijgen deze vierde ronde van de Regio Deals wel geld, samen 45 miljoen.