Oekraïne een jaar later: 'Mis mijn man al sinds maart'

Viktoriia Brovkina © L1 (Sjors Abeling)
Het is vrijdag precies een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. We blikken terug met mensen die we het afgelopen jaar gesproken hebben.
Viktoriia Brovkina ontvluchtte op 9 maart 2022 Oekraïne. "Toen de oorlog uitbrak een jaar geleden, dachten we allemaal dat het maar een paar weken zou duren", zegt ze. "Inmiddels zijn we een jaar verder."

Huis

Via de noodopvang in het MECC in Maastricht kwam ze terecht in het Merici Hotel in Sittard. Een half jaar lang werd ze daar samen met haar moeder en dochter opgevangen, totdat ze op de Oekraïense onafhankelijksheidsdag, 24 augustus, een huis toegewezen kreeg. "Voor ons was dat alsof we een miljoen dollar wonnen," vertelt Brovkina. "We kregen een plek waar we met z'n drieën tot rust konden komen."

Elke dag bellen

In Kiev werkte ze als restaurantmanager, momenteel is Brovkina onderdeel van het ontbijtteam in het hotel in Sittard, waar ze ook werd opgevangen. Ondanks haar vroege werkzaamheden begint ze haar dag met informatie ophalen uit Oekraïne. "Het eerste wat ik elke dag doe, is bellen," vertelt Brovkina. "Ik bel mijn man, schoonmoeder en vrienden om te weten of alles goed gaat en of ze veilig zijn."

Hoop

Haar man zag Brovkina 9 maart voor de laatste keer. "We hebben dagelijks contact, maar we missen hem enorm, hij mag gewoon het land niet uit en ik ga niet terug met mijn dochter zolang het niet veilig is." Toch blijft Viktoriia hoop houden. "Ik wil vechten voor mijn dochter, het leven gaat door en zij moet het goed hebben en veilig zijn."