Alcohol met carnaval: 'Maak afspraken met je kind'

Stockfoto © iStock
Ook jongeren drinken tijdens de carnavalsdagen wel eens alcohol. Hoe moeten ouders daarmee omgaan en wat zeggen deskundigen? "De schade is vaak groter dan we denken."
In Sittard wordt op carnavalsvrijdag traditioneel het Scholieren Carnaval gehouden. Jongeren feesten er al vroeg op los. En daarbij wordt soms ook gedronken. Het plein is vrijdagmiddag vol. Er is een strenge toegangscontrole waarbij onder meer gefouilleerd wordt om te voorkomen dat drank mee naar binnen wordt genomen. Op het plein geldt een pasjessysteem om te voorkomen dat minderjarigen alcohol krijgen. Volgens de organisatie wordt er streng op gelet dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol krijgen. Gebeurt dat toch, dan worden ze verwijderd van het plein.

Invloed ouders

Deskundigen wijzen erop dat ouders een belangrijke rol spelen in het alcoholgebruik onder jongeren. "Die hebben daar veel invloed op en ik zou dan ook adviseren daar duidelijke afspraken over te maken," zegt Sandy Swieringa, preventiemedewerker bij zorginstelling Mondriaan. Ze adviseert jongeren sowieso om voor hun 18e verjaardag geen alcohol te drinken. "Vaak krijgen ze thuis wel alcohol, maar ouders kunnen dat beter niet doen. Het verlaagt de drempel om elders ook te drinken en dan wordt het langzaam toch een gewoonte."

Lastig bespreekbaar

Swieringa erkent dat het vaak een lastig thema is om te bespreken, zeker met carnaval. "Dat gaat gewoon samen met alcohol en dat maakt het nog lastiger." Ook alcoholvrij bier drinken is niet zo'n goed idee. "Je went aan de smaak en ook dan is de stap naar alcohol kleiner," zegt Swieringa.

Coma-zuipers

Bij het MUMC+ in Maastricht komen tijdens de vastelaovend regelmatig coma-zuipers binnen. Het ziekenhuis is erop voorbereid. Iemand die zo dronken is dat hij in coma raakt, wordt sowieso later doorverwezen naar de alcohol-poli. Vaak lopen ze ook letsel op of hebben ze drugs gebruikt. Volgens kinderarts Anne Custers kan overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd hersenschade veroorzaken waar je op latere leeftijd last van krijgt. "Tot je 25ste is je brein in ontwikkeling en hoe jonger je drinkt, hoe groter de kans op schade is. Al is lastig te zeggen hoe groot die schade is, want dat ligt ook aan de frequentie en de hoeveelheid", zegt Custers.

Andere risico's

De kinderarts wijst ook op de andere risico's van regelmatig alcohol drinken. "Jongeren kunnen een ongeluk krijgen en kunnen risicovol en grensoverschrijdend gedrag vertonen. Ook lopen ze het risico in een sociaal isolement te komen", zegt Custers.