Meer aangiften en meldingen van zedenmisdrijven

Het aantal aangiften van zedenmisdrijven is vorig jaar weer toegenomen. In 2021 werd er nog 236 keer aangifte gedaan van misdrijven als verkrachting, aanranding, incest en grooming in Limburg. Vorig jaar waren dat er 261, een toename van 10 procent.
Ook het aantal meldingen is met bijna 20 procent fors toegenomen, blijkt uit regionale cijfers van de politie.
The Voice
De onthullingen over misstanden achter de schermen van The Voice of Holland leken de reden van de grotere instroom, geeft politiecommissaris Caroline Monster aan bij het ANP. "Maar we zien dat de instroom relatief hoog blijft. Dus we denken nu dat er mogelijk een nieuwe norm is." Ze roept mensen op melding te blijven maken van dit soort misdrijven. "Dit verhaal moet geen afschrikwekkende werking hebben", stelt Monster.
Ruim een jaar geleden deed BOOS een boekje open over het grensoverschrijdende gedrag achter de schermen bij The Voice. Ex-kandidaat Nienke Wijnhoven uit Horst deed onder meer aangifte tegen bandleider Jeroen Rietbergen.
Opgehelderd
Het aantal zaken dat daadwerkelijk opgelost werd, daalde in Limburg echter wel. Werd in 2021 nog 43 procent van de zedenmisdrijven opgelost, een jaar later was dat volgens de politiecijfers gedaald naar 34 procent. Een echte reden voor deze daling kan niet aangegeven worden, maar feit is wel dat de Limburgse politie met capaciteitsproblemen kampt.
Het streven is om een dossier binnen zes maanden door te sturen naar het Openbaar Ministerie, stelt Monster. Dat zaken soms zo lang blijven liggen, kan ingrijpend zijn voor het slachtoffer. Maar er moeten keuzes worden gemaakt, op basis van prioriteit van een zaak en de politiecapaciteit. De politiecommissaris geeft wel aan dat het aantal zaken dat naar het OM is doorgestuurd landelijk met 20 procent is toegenomen.
Grote zaken
Twee grote zaken kregen afgelopen jaar veel aandacht in de Limburgse media. Zo werd de 9-jarige Gino ontvoerd, misbruikt en vermoord. Donny M. heeft dit bekend en staat daarvoor terecht. Ook kwam het misbruik van zeven jonge meisjes door twee Limburgse oppasouders aan het licht.
Nieuwe wetgeving
De nieuwe Wet seksuele misdrijven gaat naar verwachting zorgen voor meer aangiften, omdat het makkelijker wordt aangifte te doen. Ook zijn meer vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag daarmee officieel strafbaar gesteld. Maar met de huidige bezetting kunnen de zedenteams de instroom al niet aan.
Er is weliswaar hulp bij gekomen uit andere teams en van de marechaussee, en met de nieuwe wet komt er ook extra geld beschikbaar om meer mensen aan te trekken. Maar ook de politie heeft te maken met krapte op de arbeidsmarkt. "De arbeidsmarkt is voor iedereen een probleem, dus ook voor ons", aldus Monster. "We verwachten niet dat we heel snel veel extra mensen kunnen krijgen."