Video: Thuis revalideren na hartinfarct

Als eerste ziekenhuis in Limburg biedt Zuyderland structureel telerevalidatie aan voor hartpatiënten. Dat houdt in dat patiënten na een hartinfarct via een app en videoconsulten thuis revalideren.
Juul Defauwes uit Geleen maakte als een van de eersten gebruik van de mogelijkheid van thuisrevalidatie.
Eigen tijd bepalen
De 54-jarige kreeg juli vorig jaar een stil hartinfarct. Ze kreeg twee stents om de vernauwingen open te maken en na enkele weken rust begon de revalidatie. Ze koos ervoor niet in het ziekenhuis te gaan sporten, maar thuis. “Dat vind ik zelf als voordeel hebben dat je niet op uur en tijd naar een ziekenhuis hoeft te gaan of naar een sportschool”, zegt Defauwes.
App en hartslagband
Voor de thuisrevalidatie heeft de patiënt behalve een app op de telefoon ook een Polar nodig, een band met geavanceerde hartslagmeting. Zo kan Defauwes precies zien wat haar hartslag doet als ze op zolder op de spinningfiets stapt. De Geleense heeft de band de hele dag om, zo wordt ook geregistreerd hoe haar lichaam reageert als ze gaat wandelen of fietsen, en zelfs als ze de was aan het strijken is.
Net zo effectief
In de proefperiode hebben zo’n 70 patiënten van Zuyderland telerevalidatie gebruikt. Eerdere onderzoeken en studies hebben volgens het ziekenhuis aangetoond dat de methode net zo effectief is als gewone hartrevalidatie. Volgens arts-onderzoeker Vital Houben ligt de drempel om te revalideren hiermee lager en dat kan belangrijk zijn. “Maar de helft van patiënten met een hartinfarct kiest om hartrevalidatie te gaan volgen terwijl dat wel zorgt voor minder heropnames, minder nieuwe hartproblemen en de kwaliteit van leven ook verbeterd”, zegt Houben.
Zuyderland hoopt dat door het aanbieden van telerevalidatie meer patiënten gebruik gaan maken van hartrevalidatie. De eerste ervaringen laten zien dat een derde tot een kwart van de patiënten kiest voor thuisrevalidatie. Die duurt, net als de reguliere hartrevalidatie, een jaar.