Akkoord over verkoop huizen voor spoortunnel Venlo

Vierpaardjes in Venlo © Omroep Venlo
De bewoners van de Vierpaardjes in Venlo zijn tot een overeenkomst gekomen met de gemeente over de verkoop van hun woningen. Onlangs kondigden vier van hen nog een cassatiezaak bij de Hoge Raad aan die onherroepelijk zou leiden tot vertraging van de ondertunneling.
De gemeente liet begin deze maand al weten nog in gesprek te zijn met de bewoners. Die gesprekken hebben nu - na jaren van onderhandeling - dus geleid tot een overeenkomst.

Tunnel

De woningen moeten verdwijnen vanwege de aanleg van een spoortunnel. Eerdere gesprekken liepen op niets uit. Daarop volgde onlangs een juridische onteigeningsprocedure waarbij de bewoners eerst nog aan het kortste eind leken te trekken. Daarop werd de cassatiezaak aangekondigd.

Laatste voorstel

Een laatste voorstel van de bewoners aan de gemeente is nu alsnog geaccepteerd. Daarbij is de afspraak gemaakt dat alle bewoners voor 1 augustus vertrokken zijn. De werkzaamheden voor de ondertunneling lijken daarmee volgens planning door te kunnen.
Annemie Daniëls is een van die bewoners. Ze is opgelucht dat de kogel na die jaren eindelijk door de kerk is. "Ik sta gewoon al jaren stil. Nu kunnen eindelijk weer denken aan de toekomst. Ik wil wel benadrukken dat dit akkoord totaal niet te danken is aan enige gunfactor vanuit de gemeente, maar volledig op het conto te schrijven is van onze juridische adviseur Peter Meertens. Zijn geduld en onbaatzuchtigheid kennen geen grenzen. Die man is voor ons echt een held die een lintje verdient."

Volgende traject

Daniëls kreeg het nieuws afgelopen vrijdag te horen en zegt dat er met het bereiken van een akkoord een heleboel spanning van haar is afgevallen. "Nu begint het volgende traject, want we moeten er voor 1 augustus uit zijn." Een woordvoerder van de gemeente laat in een reactie weten blij te zijn dat hiermee verdere juridische stappen niet meer nodig zijn.