Afval na vastelaovend niet opgeruimd door staking

Afbeelding ter illustratie © iStock
In Maastricht, Meerssen en Valkenburg wordt vanaf Aswoensdag geen afval meer opgehaald. De reinigingsdiensten staken een week lang voor een betere cao. Daardoor blijft het afval na carnaval mogelijk een week lang op straat liggen.
FNV Bondgenoten wilde eigenlijk vanaf maandag al staken, maar vanwege carnaval vonden de gemeenten dat geen goed idee. Daarom wordt dinsdagochtend voor de laatste keer het afval opgehaald, daarna niet meer. De gemeenten verwachten dat het één grote bende wordt.

Veiligheid

"Alleen als de veiligheid in het geding komt, als bijvoorbeeld hulpdiensten niet meer voorbij kunnen, wordt er alsnog een beroep gedaan op Stadsbeheer", zegt de Maastrichtse wethouder Alex Meij, die begrip heeft voor de actie. De Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG) onderhandelt met de vakbond. FNV wil dat de werknemers 12 procent meer loon krijgen, maar de gemeenten willen maar tot 8 procent gaan.

Milieuparken

Niet alleen het huisvuil wordt niet opgehaald, ook zijn de milieuparken gesloten en wordt niet ingegaan op meldingen van burgers. De gemeenten mogen geen andere bedrijven inschakelen. "Dan zouden we de staking breken", zegt wethouder Meij. Ook in Den Bosch hebben de reinigingsdiensten een staking aangekondigd, eerder was er al een in Utrecht.