Maastrichtse in beschimmeld huis: 'Corporatie doet niets'

Schimmel bij de trap in het huis van Ria © RTV Maastricht (Pim Cléber)
Ria Theunisz woont al dik twintig jaar in een huurwoning in de Maastrichtse wijk Amby, waar inmiddels schimmel welig tiert. De woningcorporatie laat haar in de kou staan.
Toen een jaar of tien geleden het kruispunt naast haar hoekwoning onder handen genomen werd, begon de vochtproblematiek in haar huis. "Het regenwater loopt via de stoep, via de buitenmuur, mijn woning in", vertelt Ria.

Rechter

Na klachten bij verhuurder Maasvallei en de huurcommissie werd een onderzoek ingesteld. Hierin werden verschillende probleempunten aangehaald, waar volgens Ria niets aan gedaan is: "De problemen zijn er nog steeds." Maasvallei laat hierover weten dat de rechter heeft geoordeeld dat de woningcorporatie veel verder is gegaan dan nodig was om het probleem bij Theunisz op te lossen.
Dat vonnis dateert uit december vorig jaar, hierin stelt de rechter Maasvallei in het gelijk. Ria is het er niet mee eens: "Mijn huis zit nog steeds vol met vocht en schimmel, dan kan het toch niet opgelost zijn?"

Meerdere bewoners

Maasvallei laat in een verdere reactie weten de problematiek van meerdere bewoners in Amby niet te herkennen. Maar buurtbewoners laten weten dat dit niet het geval is. Zo zijn er minstens twee andere bewoners in de straat die last hebben van vocht. Eén van de bewoners heeft daarom de vloer al drie keer opnieuw moeten laten leggen. Hierbij zijn ook paddenstoelen ontdekt onder de vloer. Maasvallei kan hier volgens deze bewoner 'geen oorzaak van vinden.'
Maasvallei heeft aangegeven naar aanleiding van de uitspraak van de rechter het gesprek aan te gaan met huurder Ria Theunisz.