Roermondse scholier langer vast na brandstichting Broekhin

De brand werd aangestoken in een lokaal van de middelbare school © Fer Traugott
De rechter-commissaris heeft woensdag het voorarrest van een 13-jarige jongen uit Roermond met veertien dagen verlengd. Dat liet de rechtbank in Roermond weten.
De jongen werd zondag opgepakt, omdat hij zaterdagmiddag brand zou hebben gesticht bij Bisschoppelijk College Broekhin. De politie is inmiddels op zoek naar een tweede persoon die mogelijk meer weet over de brandstichting.

Afweging

Volgens advocaat David Dronkers van de jongen heeft de rechter-commissaris een afweging gemaakt tussen het persoonlijke belang van de jongen en het maatschappelijke belang. Daarbij woog de maatschappelijke impact van de brandstichting zwaarder en moet de jongen langer vastzitten, aldus Dronkers. "De rechter zag geen argumenten om het voorarrest te schorsen", aldus de advocaat. Volgende week donderdag wordt de jongen voorgeleid aan de raadkamer van de rechtbank, die zijn voorarrest opnieuw bekijkt.

Zoektocht

De politie zoekt een tweede persoon die wellicht meer weet te vertellen over wat er die zaterdagavond bij college Broekhin gebeurd is. "Deze persoon is geen verdachte", benadrukte een woordvoerster van de politie woensdag. "We willen deze persoon graag even spreken en hopen dat hij zich meldt." Getuigen meldden na de brand dat ze twee mensen zagen wegrennen.

Gericht tegen docent

De brand brak zaterdag rond 17:45 uur uit. De brandweer en de directeur van de school, Marc Demandt, spraken al direct van brandstichting. De verdachte zette een filmpje op social media waarbij het oplaaiende vuur te zien is. De brand laaide op in een ruimte waar een docent als leerlingen-coördinator kantoor hield. De brandstichting was duidelijk tegen hem gericht.
Op het filmpje staat de overigens fout gespelde naam van de docent, gevolgd door scheldwoorden. De verdachte filmde deels ook zichzelf. Een dag later sloeg de politie hem in de boeien.