Lange straffen voor heroïnesmokkel in blikjes tomatenpuree

In totaal werd er 1224 kilogram heroïne aangetroffen in een deklading met blikken tomatenpuree. © ANP
Twee mannen die ruim 1200 kilo heroïne in blikjes tomatenpuree via Venlo het land hebben binnengesmokkeld, moeten jarenlang de cel in.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in januari in de rechtbank van Roermond een gevangenisstraf van 11,5 jaar tegen een 49-jarige man uit Berghem. Hij heeft een celstraf van 7,5 jaar opgelegd gekregen. De strafeis tegen een Veghelnaar (57) luidde 8,5 jaar, maar daar ging de rechter niet in mee. De Brabander is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar.

Twee vrachtwagens

In januari 2014 controleerden douanemedewerkers twee vrachtwagens in Venlo. In een partij blikken met tomatenpuree werd de heroïne ontdekt. Het was een van de truckers zelf die zijn lading liet controleren door de douane. Hij vertrouwde de inhoud van zijn transport niet, omdat hij in zijn 25-jarige loopbaan nooit eerder tomatenpuree vanuit Iran naar ons land had vervoerd.
In Turkije had hij de douane al gevraagd om de lading te onderzoeken, maar bij die controle werd de heroïne niet gevonden. In Venlo vond opnieuw een controle plaats door de douane. Toen werd in beide vrachtwagens een lading van ongeveer 600 kilo heroïne ontdekt.

In gevaar brengen

"Door heroïne te importeren hebben de verdachten bijgedragen aan het ontstaan en in stand houden van drugsafhankelijkheid bij een zeer kwetsbare groep, waardoor de gezondheid van deze groep in gevaar is gebracht. Daarnaast is het een feit van algemene bekendheid dat drugsgebruik leidt tot (vermogens)criminaliteit. Dit veroorzaakt veel schade en onrust in de samenleving", aldus de rechter.