Ruim helft Limburgers voelt zich niet gehoord door politiek

Stockfoto © iStock
56 procent van de Limburgers geeft aan zich niet gehoord te voelen door de politiek. Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas.
Het onderzoek is uitgevoerd in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. L1 heeft de resultaten geanalyseerd.

Niet gehoord

Veel Limburgers (76,9 procent) zijn het erover eens dat in Nederland vooral kleine groepen met sterke meningen aandacht krijgen. Een groot deel van de inwoners van de provincie zegt zichzelf daarentegen niet gehoord te voelen. Dat laatste heerst een stuk minder onder jonge Limburgers, in dit geval tot 34 jaar. Daar gaat het om bijna één op de drie (31,5 procent).

'Beter luisteren'

84,6 procent van de Limburgers vindt daarnaast dat politici veel beter naar gewone mensen zouden moeten luisteren. Onder praktisch opgeleiden vindt zelfs bijna iedereen dat dit het geval is. Drie op de vijf Limburgse respondenten geven verder aan het gevoel te hebben dat zij niks te zeggen hebben over wat de overheid doet.
Dat is niet ongewoon in Nederland: uit het onderzoek blijkt namelijk dat inwoners van de provincies die niet tot de Randstad behoren, vaker het gevoel hebben niet goed vertegenwoordigd te worden door de politiek. Ook onder ouderen en praktisch geschoolden heerst dat sentiment.

Randstad en Limburg

Als we naar Nederland kijken, denken veel inwoners dat er in de politiek een onderscheid geldt tussen de Randstad en de andere delen van het land. In Limburg denken zo'n vier op de vijf inwoners daar zo over. Zeven op de tien Limburgers menen daarnaast dat het platteland vaak wordt vergeten door de politiek.

Verantwoording

Kieskompas heeft een representatief onderzoek uitgevoerd onder de stemgerechtigde inwoners van Nederland (4871 deelnemers, waarvan 316 Limburgers). De resultaten van dit onderzoek zijn gewogen naar provincie, leeftijd, geslacht, opleiding, migratieachtergrond en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, zodat de uitkomsten op deze kenmerken representatief zijn.