Biertje met carnaval: reken op 3 euro

Plezier, bier en een kusje. © Sandy Vos
Wie deze carnaval een biertje bestelt aan de tap moet rekenen op een prijs van zo'n 3 euro per pilsje.
Dat blijkt uit een belronde door L1.

Veel

"Het is veel als je het vanuit je eigen portemonnee moet betalen", zegt John Paulus, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland - Maastricht & Heuvelland. "Maar het is niet genoeg om alle gestegen kosten te kunnen compenseren voor horecaondernemers."
In Venlo is de waarde van het Venlonaerke, de munt om met carnaval in de hele stad te kunnen betalen op vrijdag en zaterdag (tijdens de drukbezochte Boètegewoeëne Boètezitting) 3,20 euro. Tijdens de carnavalsdagen zelf daalt de prijs naar 3 euro. In Roermond hebben horecaondernemers onderling eveneens de prijs bepaald op 3 euro. Vorig jaar lag die nog rond de 2,70 euro.

Laag blijven

Ook Sittard heeft de prijs van de bierpenningen die in de binnenstad worden gebruikt vastgesteld op 3 euro. "Als je je marge berekent had het iets hoger moeten zijn", zegt Koen van Beek, horecaondernemer in Sittard. "Maar er wordt bijvoorbeeld ook al entree voor 't Kanón van 't Balkón (11 euro) gevraagd. En we willen de prijsverhoging voor de carnavalsvierder zo laag mogelijk houden."

Gestegen kosten

"Als je naar alle gestegen kosten kijkt, dan heb je het over een stijging van 20 procent," aldus horecaman Paulus. "En dat zou eigenlijk betekenen dat je naar de 3,50 euro zou moeten gaan. Maar een pilsje is ook een psychologisch dingetje, waarbij het lastig is om prijzen helemaal door te berekenen."

Formaat

Het een op een vergelijken van bierprijzen is lastig,stelt Paulus. In Maastricht wordt bier geschonken in plastic glazen van 20 centiliter, terwijl in een gewoon pijpje 18 centiliter bier gaat. In Valkenburg aan de Geul schenken ze met het Auwwieverbal op donderdagvond ook uit plastic glazen van 20 centiliter en kost een pilsje 3 euro. "Op de carnavalsdagen zelf gebruiken we dan weer harde plastic bekers van 25 centiliter" vertelt Tijs van de Broeck van Pub Henry VIII uit Valkenburg. "Normaal vragen we voor een biertje van 25 centiliter 3,80 euro, maar voor carnaval voelt dat wel als heel veel. We gaan nog bekijken wat we met die prijs gaan doen."

Eigen drank

Zelf drank meenemen gebeurt veelvuldig met carnaval. Toch doet Paulus een oproep om het verse getapte biertje van de horecaondernemer niet helemaal links te laten. "Eigen drank meenemen is van alle tijden", aldus Paulus, "maar realiseer je ook wat voor kosten horecabedrijven moeten maken om dit feest mogelijk te maken. Denk aan ombouwwerkzaamheden, muziekinstallaties buiten, etc. En als je dan met je eigen biertje daar van staat te genieten is dat misschien ook niet eerlijk."