Nabestaanden Gino willen extra ruimte in rechtszaal

Een herdenkingstocht voor Gino van der Straeten in Kerkrade trok duizenden mensen © L1 (Frank Moonen)
De nabestaanden de vorig jaar vermoorde 9-jarige Gino van der Straeten willen met meer mensen naar de rechtbank kunnen komen. De rechtbank heeft dat verzoek vooralsnog afgewezen vanwege de risico's die daaraan zouden kleven.
Dat bleek woensdag in Maastricht tijdens een voorbereidende zitting van de rechtbank rond Gino.

Vader en zussen

Woensdag, bij de derde niet-inhoudelijke zittingsdag, waren de vader en twee zussen van Gino aanwezig. De moeder van het kind overleed eind vorig jaar. De nabestaanden van het kind willen graag meer steun door mensen mee te nemen, maar de rechtbank vindt het risico te groot. Het Openbaar Ministerie zei dat het risico minder groot is dan de rechtbank denkt. Zo zitten veel toehoorders op de publieke tribune achter glas en kan mogelijk extra parketpolitie geregeld worden, aldus het OM.

Confrontatie

"Het is nogal wat om telkens naar deze zitting te komen om te worden geconfronteerd met het leed dat nabestaanden is aangedaan", hield het OM de rechtbank voor. De officier vroeg de rechtbank dan ook om nabestaanden in hun verzoek tegemoet te komen, bij voorkeur voor alle behandelingen, maar vooral voor de inhoudelijke zitting.

Uitbarsting

De rechtbank zegde toe er nog eens over na te denken en erover in conclaaf te gaan met de parketpolitie. Tijdens eerdere zittingen waren er emotionele uitbarstingen bij de nabestaanden. Zo schreeuwde een van de zussen bij de eerste zitting "ooit zal ik je hebben" naar de verdachte.