Braaksel met drugsresten en dna van Gino in woning Donny M.

Een foto van de overleden Gino van der Straeten © L1 (Maurice de Heus)
In de woning van Donny M. is dna van Gino van der Straeten gevonden. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag in de rechtbank van Maastricht.
Verdachte Donny M. uit Geleen was niet aanwezig tijdens de niet-inhoudelijke behandeling.

Dna

Begin december was nog niet vastgesteld of er dna-sporen van het negenjarig jongetje in het huis van de verdachte waren. Justitie had daarmee nog geen forensische bevestiging van het verhaal van Donny dat hij Gino in zijn woning heeft gedood. Nu is er meer duidelijk, aldus het OM.

Braaksel

"Er is dna aangetroffen van meerdere personen. Het zou van Donny en Gino kunnen zijn. Het lijkt erop dat we de eerste tekenen hebben dat Gino in die woning is geweest", legt de officier van justitie woensdag uit. Het dna is aan de binnenzijde van de badkamerdeur gevonden. Ook bevestigt justitie dat Gino in de badkamer heeft overgegeven en dat er in zijn braaksel sporen van xtc en het viagra-achtige medicijn Kamagra zijn aangetroffen. "Maar het onderzoek is nog niet afgerond. We zijn nog lang niet klaar", aldus de openbare aanklager. Naar eigen zeggen heeft Donny zelf een cocktail van harddrugs gebruikt.
De 23-jarige Donny heeft in een eerder stadium bekend Gino te hebben ontvoerd, misbruikt en vermoord. Hij bekende dat hij het jongetje met een kussen in de badkamer heeft gesmoord, maar daarvoor was nog geen ondersteunend bewijs.

Vuilniszakken

Het jongetje raakte op 1 juni 2022 spoorloos vermist. Het laatst werd Gino gezien op een speelveldje in Kerkrade, waar hij bij zijn zus logeerde. Na de vermissing werden zoekacties gehouden in Kerkrade en Landgraaf. Honderden mensen - ook van buiten de provincie - zochten mee naar Gino. Enkele dagen later, op 4 juni, pakten agenten Donny op in zijn woning in Geleen. Hij wees de politie aan waar het lichaam van het jongetje lag. De politie vond het slachtoffer, verpakt in vuilniszakken, op een steenworp afstand van de woning van Donny.
De verdachte is inmiddels bij het Pieter Baan Centrum (PBC) onderzocht, maar het rapport naar zijn geestesgesteldheid is nog niet klaar. De zaak komt in mei opnieuw voor de rechter.