CDA en VVD: geen obstakels voor coalitie met PVV

Limburgs Parlement © L1
De Limburgse afdelingen van de CDA en de VVD zetten de deur open naar een nieuwe provinciale samenwerking met de PVV, meldt De Limburger.
De lijsttrekkers van die partijen hebben in de aanloop naar de provinciale verkiezingen van 15 maart richting de PVV uitgesproken de partij niet te zullen uitsluiten, schrijft de krant woensdag.

Geen bezwaar meer

In april 2021 viel een samenwerking tussen die drie partijen nog met ruzie uiteen, nadat de PVV met een motie van wantrouwen een bestuurscrisis tot het kookpunt bracht. Die voorgeschiedenis is voor CDA en VVD nu geen bezwaar en de partijen zien ook geen andere obstakels die samenwerking op voorhand onmogelijk maken.

Mogelijke partner

De PVV bevestigt dat er al ruim voor de verkiezingen voor Provinciale Staten contacten zijn geweest met de lijsttrekkers van het CDA en de VVD. "Wij sluiten geen enkele partij op voorhand uit", stelt lijsttrekker Michael Theuns van het CDA. Stephan Satijn, VVD-lijsttrekker en gedeputeerde binnen het extraparlementaire college, sluit evenmin de PVV uit als partner na de verkiezingen.

D66 houdt deur dicht

Daarentegen heeft D66 laten weten dat de partij na de verkiezingen voor Provinciale Staten absoluut niet wil samenwerken met PVV en Forum voor Democratie. Marlou Jenneskens, lijsttrekker voor D66 in de provincie Limburg twitterde: "Dit is niet het Limburg waar we in wakker willen worden. Het gaat ergens over, er is écht iets te kiezen over een maand." Ze begrijpt ook niet de open houding van het CDA en VVD: "Een ezel stoot zich een keer aan dezelfde steen. CDA en VVD willen het nu voor de derde (!) keer proberen. De vorige twee keren besturen met de PVV eindigden in een ontploft bestuur. Deze optie op tafel leggen is geen respect voor de kiezer maar een recept voor totale chaos."