Maastrichtenaar in Turkije betrokken bij redding van meisje

Maastrichtenaar Remy Biesmans is sinds maandag met de Stichting Reddingshonden RHWW in Turkije actief aan het zoeken naar slachtoffers die onder het puin liggen na de zware aardbeving. Op de eerste dag werd, mede dankzij de inzet van de Limburger, al een succes geboekt door de redding van een meisje.
Ze werd na een week onder het puin vandaan gehaald, laat Biesmans weten tegenover L1. De reddingsteams werken afwisselend in shifts van zes uur waarbij ze zoeken naar mensen die onder de ingestorte gebouwen liggen. De honden van de stichting zijn getraind om menselijke geuren op te sporen.

Ontredderd

Biesmans trof in Turkije vooral veel ontredderde mensen aan. Mensen die alles kwijt zijn en zich 's nachts zo goed en zo kwaad mogelijk proberen warm te houden, want de temperatuur koelt in de avond en nacht flink af. Om het reddingswerk dag en nacht door te kunnen laten gaan, staan in het rampgebied grote aggregaten die de boel verlichten en van stroom voorzien.

Laatste kopje thee

Ondanks de ellendige situatie van de slachtoffers zijn de mensen volgens de Maastrichtenaar vooral dankbaar. "Als je tussendoor een dutje doet, dan leggen ze een deken over je heen. Ze zijn zo dankbaar dat ze nog het laatste kopje thee aan je weggeven."
De verwoesting in Turkije en Syrië is groot en er is dan ook veel geld nodig. Niet alleen voor nu, maar ook voor de wederopbouw.

Consumptie

Biesmans roept dan ook alle Limburgse carnavalisten op te doneren aan Giro 555. "Als alle carnavalisten de prijs van één consumptie doneren, dan moeten we als Limburg toch ver kunnen komen. De mensen hebben het hier hard nodig."

Limburg Helpt

L1 en 1Limburg staan woensdag 15 februari helemaal in het teken van de ramp en Limburgse initiatieven om de ellende zo veel mogelijk te verlichten. Heb jij ook een actie? Laat het dan weten aan de redactie.