Teruglezen: Limburg Helpt slachtoffers Syrië en Turkije

Reddingswerker Remy Biesmans uit Maastricht in het aardbevingsgebied © L1
Ook in Limburg werd woensdag tijdens de Nationale Actiedag van Giro555 geld ingezameld voor de slachtoffers van de aardbevingsramp in Syrië en Turkije.
Hieronder lees je alles terug van het liveblog tijdens de actiedag.

22:19 uur - Voorlopige einduitslag: 88,9 miljoen

De voorlopige einduitslag is tijdens de uitzending op NPO1 bekendgemaakt. Dat bedrag staat op 88.921.469 euro. Het gaat om een voorlopige einduitslag, omdat er tot 23:30 uur nog gedoneerd kan worden.

20:42 uur - Tussenstand Giro555: 57 miljoen

Tijdens een speciale uitzending op NPO1 voor de slachtoffers van de aardbeving is nog een tussenstand van de Nationale Actiedag bekend gemaakt. De teller staat nu op een bedrag van meer dan 57 miljoen euro. Er kan nog altijd gedoneerd worden via de website van Giro555 of door 0800-1112 te bellen.

19:15 uur - Tussenstand Giro555: ruim 54,7 miljoen

De opbrengst van de landelijke actie voor Giro555 heeft tot nu toe 54.711.276 euro opgeleverd. Zangeres Karsu, die zelf meerdere familieleden heeft verloren in Turkije, onthulde de tussenstand. De eindstand wordt vanavond om 22:15 uur bekend gemaakt.

17:50 uur - Transporteur Umut Koç uit Venlo lost hulpgoederen

Met zes vrachtwagens vol hulpgoederen vertrok transporteur Umut Koç vorige week uit Venlo. De toestroom aan dekens, voedsel en kleren was zo groot dat hij het aantal vrachtwagens gaandeweg moest uitbreiden. Hij is aan het lossen in Marash.

17:45 uur - Compilatie hulpacties

Overal in Nederland en Limburg werd woensdag geld ingezameld. Verschillende van die acties in onze provincies werden door L1 bezocht

17:30 uur - Restaurant schenkt omzet aan Giro555
Bij restaurant Cuba Libre in Vijlen werd de opbrengst van dinsdag, Valentijnsdag, ook overgemaakt naar de aardbevingsslachtoffers.

17:00 uur - Duizend euro bij bakactie Maastricht

De verkoop van zelfgebakken hapjes op de Markt in Maastricht heeft 1000 euro opgebracht voor Giro555.

16:20 uur - Gemeenten doneren samen 8,6 miljoen euro aan Giro555

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft namens 109 Nederlandse gemeenten een cheque overhandigd aan Giro555 van ruim 8,6 miljoen euro voor Turkije en Syrië. Hij deed dat in een uitzending van de NOS vanuit het actiecentrum in Beeld & Geluid in Hilversum, waar hij eerder deelnam aan het belpanel.
De meeste gemeenten hebben 1 euro per inwoner gedoneerd voor hulp aan de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Eerder op de dag werd bekend dat ook provincies geld overmaken voor hulpverlening na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië.

16:00 uur - Maastrichtenaar Remy Biesmans vanuit Turkije

15:00 uur - Knakworst in Reuver voor Giro555

14:50 uur - Metallica doneert 250.000 dollar aan Turkije en Syrië

De stichting van rockband Metallica heeft ruim 250.000 dollar gedoneerd om slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen. Dit heeft de band bekendgemaakt op Twitter.
"We kunnen geen woorden vinden om de verwoestingen in het zuiden van Turkije en noorden van Syrië te beschrijven", aldus Metallica. De band startte in 2017 de stichting All Within My Hands Foundation om mensen te helpen in de breedste zin van het woord. Twee partnerorganisaties van All Within My Hands zijn ter plekke aanwezig om medische hulp en eten te geven aan de slachtoffers van de ramp.

14:15 uur - Gemeente Simpelveld maakt 10.344 over aan Giro 555

Daarmee sluit de gemeente zich aan bij de actie om 1 euro per inwoner te doneren. In totaal doneren nu elf Limburgse gemeentes voor slachtoffers van de aardbeving.

13:47 uur - Ook gemeente Gennep doneert 1 euro per inwoner

Dat komt neer op 17.750 euro. Het geld gaat naar VNG International, de organisatie voor internationale samenwerking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Daarmee volgen ze een aantal andere Limburgse gemeenten die ook al 1 euro per inwoner doneerde voor Turkije en Syrië.

13:30 uur - Tussenstand opbrengst Giro555 voor boven 40 miljoen

Ruim 41,9 miljoen euro is inmiddels ingezameld op Giro555 voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Actievoorzitter van Giro555, Michiel Servaes, maakte de laatste tussenstand bekend in Beeld & Geluid in Hilversum, dat woensdag dient als actiecentrum.

13:00 uur - Syrische tandarts Osama Alsayed Ali in Born

12:55 uur - Al meer dan 150.000 slachtoffers gered

Hulpdiensten hebben al, sinds de aardbevingen in Turkije, meer dan 150.000 slachtoffers weten te redden en evacueren uit het Turkse rampengebied. In totaal zijn er meer dan 200.000 reddingswerkers in de weer om nog levende slachtoffers onder het puin te redden. Dat meldt de landelijke rampbestrijdingsorganisatie AFAD. Cijfers en informatie over slachtoffers in Syrië zijn niet zo gedetailleerd bekend.

11:35 uur - Maastrichtse reddingswerker redt na meisje ook vader en zoon in Turkije

Dankzij de reddingshonden van Maastrichtenaar Remy Biesmans werd dinsdag een man en zijn zoon onder het puin ontdekt en gered. Dat laat Biesmans een dag later aan L1 weten. Hij zoekt namens Stichting Reddingshonden RHWW actief naar aardbevingsslachtoffers die onder de brokstukken liggen. Op maandag werd, mede dankzij de inzet van de Limburger al een meisje gered. "We hebben drie mensen onder het puin vandaan gehaald en gaan zeker nog tot vrijdag door. Op het moment dat het veilig is voor de honden gaan we de tunnels in om te kijken welke kant reddingswerkers op moeten. Als de honden iets ruiken kunnen ze verder en springen we meteen in de auto, naar een andere plek. Snelheid is daarbij geboden, in deze apocalyptische film."

11:00 uur - Wessam uit Geleen zocht contact met zijn moeder in Aleppo

De moeder van Syriër Wessam Alhalabi uit Geleen woont nog in het aardbevingsgebied, in de buurt van Aleppo. Contact is moeilijk, vertelde Wessam bij Route Regio op L1 Radio.
Wessam Al Halabi werkt nu als vertaler bij de gemeente Sittard-Geleen © L1 (Jolien Linssen)
Deze kinderen in Venlo zamelen flessen in voor Giro 555 © L1 (Ruud van Broekhoven)

10:10 uur - Nederlandse steun 'hartverwarmend'

De Nederlandse acties worden bij Syriërs nu al als hartverwarmend ervaren, dat vertelt Ola Khalaf. De masterstudente Midden-Oostenstudies vluchtte zeven jaar geleden uit Raqqa naar Nederland, waar ze vandaag telefoontjes aanneemt voor donaties. De steun vanuit Nederland vindt ze hartverwarmend. "Mensen vertellen dat ze het heel erg vinden wat er is gebeurd en dat ze graag iets willen doen", zegt Khalaf, van wie enkele naasten zijn getroffen door de ramp. "Het betekent heel veel voor ons, de Syrische gemeenschap, maar ook voor de slachtoffers." Toch benadrukt ze de urgentie om te blijven doneren. "Het gaat echt niet goed aan de Syrische kant. De mensen daar hebben helemaal niks."

10:05 uur - Rode Kruis positief over actieverloop

Rode Kruis-directeur Marieke van Schaijk is positief over het verloop van de actie tot dusver. "De telefoon staat al roodgloeiend, het is hartverwarmend om te zien dat iedereen zo in actie komt", zei ze bij de L1 Nieuwsshow. Het Rode Kruis is een van de goede doelen achter Giro 555. "De hulp die wij binnenkrijgen gaat naar de eerste levensbehoeften. Onderdak, dekens, maar ook het herstel van bijvoorbeeld de watervoorziening. En ook cash hulp. Zorgen dat de mensen daar geld hebben, op die manier komt ook de lokale economie weer op gang."
Op de Markt in Maastricht worden Turkse hapjes verkocht voor Giro 555 © L1 (Maurice de Heus)

9:40 - Vrouw levend uit puin na aardbeving Turkije van 222 uur geleden

Reddingswerkers hebben in de puinhopen van een appartementsgebouw in de stad Kahramanmaras een vrouw levend uit het puin gehaald. Turkse media melden dat de 42-jarige Melike Imamoglu is gered uit wat er over was van een flatgebouw van zeven verdiepingen in het zuiden van de stad. Het pand stond in een zwaar getroffen nieuwbouwwijk met meerdere flats die de Gülbike appartementsgebouwen worden genoemd. Ze zijn niet allemaal ingestort.
Kahramanmaras, circa 40 kilometer ten noorden van het epicentrum van de eerste zwaarste aardbeving op maandag 6 februari, behoort tot de zwaarst getroffen steden in het aardbevingsgebied.

8:50 uur - Knakworstenverkoop op school in Reuver

Onder het motto: 'knakken voor 555' gaat Joël Sturmans samen met andere leerlingen knakworsten verkopen in de aula van Jenaplanschool Grescollege in Reuver. Niet alleen leerlingen, maar ook andere bezoekers kunnen terecht in de school voor een knakworst. Met zo’n 500 ingeslagen knakworsten zijn ze goed voorbereid. De knakworsten zijn slechts één euro per stuk, dus ze hopen op veel donaties.

8:40 uur - Inzameling bij Syrische supermarkt

Bij een Syrische supermarkt in Heerlen staan verschillende vrachtwagens klaar om met goederen naar Syrië te rijden. Een chauffeur van die vrachtwagens liet woensdagochtend weten dat de goederen woensdag nog naar het Syrische rampengebied vertrekken. De supermarkt roept mensen vooral op om tenten en dekens te doneren.

8:10 uur - 'Betrokkenheid bij hulpactie is groot'

De ramp in Turkije en Syrië is in Nederland "heel erg aangekomen". Dat zegt Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555, bij de start van de landelijke actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen. "Ik denk dat veel mensen zich realiseren hoe hard de hulp nu nodig is en dat ze zelf ook iets willen doen."
Volgens hem heeft de enorme betrokkenheid enerzijds te maken met de grote Turkse en Syrische gemeenschap in Nederland. "Maar ook omdat het echt een menselijk drama is, op zo'n grote schaal. Mensen in Nederland voelen dat. De beelden die we zien uit het rampgebied zijn natuurlijk heel indringend en komen hard binnen."
Servaes is zelf in het rampgebied geweest en zag met eigen ogen de verwoesting in onder andere de Turkse provincie Hatay. "Ik reed soms urenlang en zag dorp na dorp, stad na stad in puin liggen. Dan komt het pas echt binnen en realiseer je je hoeveel hulp er nodig is."

7:50 uur - Maastrichtse reddingswerker in Turkije

Maastrichtenaar Remy Biesmans is sinds maandag met de Stichting Reddingshonden RHWW in Turkije actief aan het zoeken naar slachtoffers die onder het puin liggen na de zware aardbeving. Op de eerste dag werd, mede dankzij de inzet van de Limburger, al een succes geboekt door de redding van een meisje. Dat vertelde Biesmans woensdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

6:00 uur - Limburgse vlaai in Utrecht voor het goede doel

De vlaaien van de Maastrichtse bakker Peter Lemmens gaan ook in Utrecht als warme broodjes over de toonbank van LimLicious. Deze week gaat de helft van de omzet naar de aardbevingsslachtoffers.

5:45 uur - Limburgse overheden trekken de beurs

Verschillende Limburgse gemeenten hebben al geld vrijgemaakt voor Giro 555, en ook de provincie heeft de beurs getrokken. Op het kaartje hieronder kun je zien welke gemeenten al iets doen. In heel Nederland doen al meer dan zestig van de 342 gemeenten mee.

5:30 uur - Bakesale in Maastrichtse universiteitsbibliotheek

In de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad van Maastricht wordt deze week gebak verkocht om geld in te zamelen voor de aardbeving in Turkije. Studenten van allerlei nationaliteiten doen mee, waaronder Turkse studenten, die samen eigen gemaakte gebak verkochten. Via een QR-code konden de studenten een bedrag naar keuze overmaken, om hun steentje bij te dragen.