Zeldzame Limburgse dieren met miljoenen gered

Een eikelmuisje © iStock
De Provincie Limburg heeft de afgelopen jaren miljoenen euro's geïnvesteerd om met uitsterven bedreigde dieren en planten te redden. In de meeste gevallen heeft dat goed uitgepakt.
De resultaten van alle programma's worden woensdag besproken tijdens een symposium over Limburgse soorten in het gouvernement. Vooral met de zeldzame geelbuikvuurpad gaat het nu veel beter nadat er in het Heuvelland honderden betonbakken zijn geplaatst waar de padden zich onbedreigd kunnen voortplanten.

Nestkastjes

Voor de bijna uitgestorven eikelmuis werden ruim tweehonderd nestkastjes opgehangen. Om de vroedmeesterpad te redden zijn larven verzameld voor een kweekprogramma in België. En van de de bedreigde knoflookpad zijn duizenden exemplaren opgekweekt en daarna weer uitgezet.

Wilde hamster

Veel minder goed gaat het met de wilde hamster in Zuid-Limburg. Ondanks alle fokprogramma's en maatregelen in de hamsterreservaten, is er nauwelijks sprake van een gezonde en levensvatbare populatie. Bij de provincie staat nog een subsidieregeling open om zeldzame soorten te redden. Daarvoor is in totaal ruim 900.000 euro beschikbaar.