Duurste huizen in Mook en Middelaar maar prijs daalde iets

Stockfoto © iStock
In Mook en Middelaar is de gemiddelde verkoopprijs van huizen al jaren het hoogst van de provincie. Daar staan de duurste huizen. Maar in tegenstelling tot alle andere Limburgse gemeenten, daalde de verkoopprijs afgelopen jaar heel licht.
Mook en Middelaar is daarmee één van de zes gemeenten in Nederland die in 2022 een lagere gemiddelde transactieprijs voor bestaande koopwoningen registreerde dan in 2021.

Flink gestegen in Limburg

In 2022 was de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Limburg ruim 330.000 euro, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De transactieprijs lag daarmee zo'n 30.000 euro hoger dan het jaar ervoor. Dat is een stijging van 9,9 procent.

Duurste huizen

Mook en Middelaar staat al jaren bovenaan, qua duurste woningen. De gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen lag daar vorig jaar op 452.800 euro, net iets lager dan de 453.000 euro van 2021. Dit is een minimale daling van 0,03 procent. Met ruim 10 procent was Zoeterwoude in Zuid-Holland de grote daler.
Ook in Nederweert (431.800) en Eijsden-Margraten (418.350) lag de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen boven de vier ton.

Goedkoopste woningen

Ook bij de gemeenten met de goedkoopste woningen, zijn geen verrassingen te vinden. In Kerkrade lag de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen met 237.800 euro het laagst van de provincie. Ook Brunssum (239.300 euro) en Heerlen (251.300) staan landelijk in de top tien met de laagste gemiddelde transactieprijzen.

Grootste stijger

Landelijk registreerden dus nagenoeg alle gemeenten in 2022 een hogere gemiddelde verkoopprijs voor koopwoningen dan het jaar ervoor. De grootste stijging binnen onze provincie was in Bergen, met ruim 22 procent.

Kantekening

Het CBS tekent bij de cijfers wel aan dat dit een gemiddelde is van de transactieprijzen van alle verkochte bestaande koopwoningen. Nieuwbouwwoningen tellen dus niet mee. Maar er wordt ook niet gecorrigeerd voor het soort woning of de kwaliteit ervan. Dat betekent dat in gemeenten waar veel villa's verkocht werden, de gemiddelde transactieprijs hoger ligt dan in gemeenten met veel verkochte appartementen.