Borrelbus en Zoepkoel-express: dit is het vastelaovesvervoer

Carnavalsvierders op het station © ANP
De Limburger die deze vastelaovend aangewezen is op het openbaarvervoer om op zijn feestbestemming komen, komt dit jaar prima uit de voeten. In de hele provincie kom je tot feestvierende plekken, zij het met de bus of trein.
Streekvervoerder Arriva is namelijk "echt weer zoals vanouds" voorbereid, met aangepaste dienstregeling van bussen, borrelbussen en speciale actietickets. Zowel overdag als 's nachts.

Meer (borrel)bussen

De borrelbussen rijden van zaterdag 18 februari tot en met dinsdag 21 februari tussen 0.35 uur en 3.35 uur vanaf de bushalte Boschstraat/Maagdendries Maastricht en via diverse stadsdelen naar Meerssen, Bunde, Gulpen, Eijsden en Valkenburg.
Overdag zet Arriva ook extra vervoer in, zoals een extra rit of een extra lange bus. Let wel: door aangepaste routes, vanwege optochten en plaatselijke drukte kan het voorkomen dat er ook ongeplande omleidingen en dus vertragingen zijn. Vanaf 20 februari is de carnavalsvakantie dienstregeling (naast het extra carnavalsvervoer) ook van kracht, raadzaam is dus om van te voren de reisplanner te raadplegen.

Extra en langere treinen

Arriva zet zaterdag langere treinen in naar de Sjtasiefestasie in Roermond op het traject tussen Nijmegen, Venlo en Roermond en tussen Roermond en Maastricht Randwyck.
Ook voor de Boètegewoeëne Boètezitting in Venlo rijden kunnen feestgangers rekenen op langere treinen tussen Nijmegen, Venlo en Roermond. Op station Venlo zal er een ingangscontrole plaatsvinden voor de zogenoemde 'Zoepkoel-express' en controleren op een toegangsbewijs.
Op dinsdag laat Arriva tot slot nog extra treinen rijden tussen Nijmegen en Cuijk voor de Kuukse elfkroegetocht. Wederom worden langere treinen tussen Nijmegen en Roermond ingezet.

NS treinen

De verre reiziger kan ook nog met NS-intercity naar het zuiden afzakken tot Weert, Venlo, Roermond, Sittard, Heerlen en Maastricht en vice versa. "Er rijden extra lange treinen en meer treinen in de avonduren om reizigers op hun feestplek van bestemming te brengen", zo laat NS op de website weten. Vervolgens kan de feestganger via zijn OV-chipkaart op de OV-fiets stappen.

Uitdaging na twee jaar

Streekvervoerder Arriva kon twee jaar geen carnavalsdienstregeling uitvoeren door beperkingen vanwege de coronacrisis. Nu staan vervoerders weer paraat. "Dat was best een uitdaging gezien alles wat er speelt betreft personeelstekorten. We hebben achter de schermen met man en macht aan de dienstregeling gewerkt. Zo komen collega's uit andere regio's bijvoorbeeld helpen." Dat soort uitwisselingen van personeel met andere regio's doet Arriva wel vaker voor bepaalde evenementen.

Niet duurder

Kaartjes voor het carnavalsvervoer zijn niet per se duurder geworden door de inflatie, anders dan door de algemene stijging van de prijzen. Een kaartje voor de borrelbus bijvoorbeeld kost tussen de 5 en 7,50 euro. Daarentegen kan de reiziger niet alle tickets bij de chauffeur in de bus kopen of inchecken met eigen OV-chipkaart (op basis van het borrelbus-tarief). Hij of zij heeft in sommige gevallen een vooraf gekocht passe-partout nodig.