Stormloop in carnavalswinkels: 'Nog nooit zó druk gehad'

Het is razend druk in de feestwinkels. © ANP
In Limburgse carnavalswinkels worden volop pakjes voor de vastelaovend verkocht. Volgens sommige zaken gaat het zelfs harder dan ooit.
"We hebben het nog nooit zó druk gehad", vertelt directeur van de Karnevalswierts Ralph Wierts.

Drukker dan voor corona

Dat het goed loopt, is volgens de directeur duidelijk. "Mensen zijn blij dat ze weer een feestje kunnen vieren. Het is heel druk, zo druk zagen we het voor corona zelfs niet."
Bij de feestwinkel in Heerlen, die ook een webshop heeft, zijn ze dit jaar goed voorbereid op een stormloop. Dat was in 2021 wel anders, omdat er vrij plots duidelijk werd dat er festiviteiten zouden plaatsvinden. "Vorig jaar was het moeilijk om zo snel op te schalen, wij zijn een seizoensbedrijf. Het was toen lastig de maximale service te bieden", vertelt Wierts.

Royale uitgaven

Ook elders in Limburg gaat het hard in de carnavalswinkels. Bij Timmermans Carnaval in Horst en Roermond gaat het ook 'heel goed', vertelt een medewerkster. "Het is lekker druk. We hebben twee jaar geen carnaval gehad. Mensen besteden nu royaal, gelukkig." Ook bij Carnavalsshop 't Mooswief gaat de verkoop hard. "Het loopt storm, al weken. Normaal is het op maandag bijvoorbeeld altijd rustig, maar gister was het hartstikke druk", zegt Jane Deckers van de Maastrichtse zaak.

Grote trend

Wat het hardst verkoopt? Daar zijn de Karnevalswierts, Timmermans Carnaval en 't Mooswief het over eens: trainingspakken. De jaren '80 outfits vliegen de deur uit, niet allerminst omdat het lekker warm is. Andere veelvoorkomende trends zijn Pipi Langkous, steampunkpakken en Wednesday Addams - die laatste vooral bij jongere meiden.