Ziekenhuispersoneel overweegt actie voor betere cao

Ziekenhuispersoneel bereidt zich voor op acties © Istock
Ziekenhuispersoneel overweegt in actie te komen om een betere CAO af te dwingen. Ook in Limburgse ziekenhuizen laat personeel van zich horen.
Zo hangen er al een aantal dagen spandoeken in verschillende Limburgse ziekenhuizen, en worden dat er volgens vakbond FNV steeds meer. Bij VieCuri in Venlo zitten ze met die uitingen van personele onvrede in hun maag: "Wij staan als werkgever aan de zijlijn", laat een woordvoerder weten.

Onderhandelingstafel

Daarmee doelt de woordvoerder op het feit dat ziekenhuizen niet aan de onderhandelingstafel zitten. Daar is in dit geval namelijk maar plek voor twee partijen: vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). "De onderhandelingen lopen tussen de NVZ en een aantal vakbonden. Die zitten aan tafel voor een nieuwe CAO. Dat gaat natuurlijk ook om ons als werknemer, daarom wordt er op deze manier geprobeerd druk uit te oefenen."

Ultimatum

Als ziekenhuizen niet voor volgende week dinsdag 12:00 uur tegemoetkomen aan de eisen van de vakbonden voor de nieuwe cao, dan is een staking volgens die bonden 'onvermijdelijk'. Vakbonden FNV, CNV, NU'91 en werknemersorganisatie FBZ hebben dat dinsdag in een brief laten weten aan de NVZ.

Actiebereidheid

Vakbonden schermen met een actiedag. "Voor zorgpersoneel is een staking natuurlijk onmogelijk. Wel kan er bijvoorbeeld een zondagdienst ingelast worden. Dan blijft de spoedzorg overeind maar zijn de poli's gesloten", aldus de woordvoerder. "Maar het valt of staat bij de actiebereidheid. Die ligt in Venlo relatief laag."

Roermond

Anders is het volgens vakbond FNV bij het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Het personeel van de operatiekamers daar is in ieder geval van plan in actie te komen. Ook op andere afdelingen worden acties voorbereid, meldt een woordvoerder van de bond. "Woensdag komt het actiecomité van het Laurentius bij elkaar om definitief knopen door te hakken. Het gaat in ieder geval om belangrijke afdelingen waar het werk wordt neergelegd."
Ook in Geleen en Heerlen verwacht de bond woensdag meer duidelijkheid, als het actiecomité van Zuyderland overleg heeft gehad. "Ook hier lijkt de actiebereidheid groot. Het actiecomité bestaat hier uit 25 mensen, en ook mensen die geen lid zijn van de bond hebben zich hier gemeld."

CAO

De cao voor ziekenhuispersoneel verliep op 1 februari. De bonden willen onder meer een loonsverhoging van 10 procent met een bodem van 100 euro. De NVZ heeft 5 procent nu en 5 procent aan het einde van dit jaar geboden. Bovendien willen de ziekenhuizen een cao voor twee jaar afsluiten, zo legt FNV uit. De bonden willen zich beperken tot een cao van één jaar.

Reactie

De NVZ neemt volgens een woordvoerder de komende week om te bepalen wat de reactie op het ultimatum gaat zijn. Hij heeft het over "een hele, hele heftige brief, met heel veel eisen" die de NVZ van de bonden heeft gekregen. "Wij vinden nog steeds dat we een goed bod hebben neergelegd."