Hof: marechaussee discrimineert bij grenscontroles

Koninklijke Marechaussee bij Maastricht Aachen Airport © L1
De Koninklijke Marechaussee discrimineert mensen met een donkere huidskleur bij het controleren van mensen die Nederland willen binnenkomen.
Zij worden uit de rij gepikt, anderen niet, oordeelt het gerechtshof in Den Haag dinsdag. Het hof verbiedt de marechaussee om huidskleur mee te laten wegen. In 2021 had de marechaussee nog gelijk gekregen van de rechtbank. Die bepaalde dat marechaussees huidskleur wel mogen meewegen bij de beslissing om iemand uit de rij te halen en te controleren. De zaak was aangespannen door onder meer Amnesty International.

Controles

De marechaussee controleert onder meer langs snelwegen, op vliegvelden en in treinen of mensen het recht hebben in Nederland te zijn. Enkele burgers en maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International en RADAR, hadden een zaak aangespannen tegen de marechaussee. De klagers zeggen dat mensen met een donkere huidskleur eerder uit de rij worden gepikt dan anderen. Dit is volgens de eisers discriminatie en daarom vroegen ze de rechter om een verbod.